Calisthenic Workout – Låt din kropp vara ditt redskap

8 aug 2017

Calisthenic Workout, även vanligt kallad Street Workout, är en träningsform som har sett enorm popularitet runt om i världen under de senaste åren. Grunden ligger i att använda sin egen kropp som redskap, det vill säga kroppsviktsövningar. De allra vanligaste kroppsviktsövningarna vi utför är bland annat armhävningar och situps, något som de flesta endast betraktar som supplement till de övriga gymövningarna.

Vi ser allt fler kommuner anlägga utomhusgym som mer liknar lekparker än någonting annat, och vi har Calisthenic Workout att tacka för detta. Som tidigare nämndes så känner de flesta till övningar som endast använder kroppen så som armhävningar och situps. Dessa övningar ligger och till grund för Calisthenic Workout men det finns självklart ett oändligt antal övningar utöver dessa. Vissa av övningarna är väldigt krävande, så som armhävningar medans du står på händer eller Human Flag, vilket som det låter är en statisk övning där du genom mestadel arm- och bålstyrka(core) intar en flaggliknande position med hjälp av en stolpe eller liknande.

Då denna artikel riktar sig mot nybörjare så börjar vi dock från grunderna. Det viktigaste är att få upp bålstyrkan. Nästan alla övningarna kräver mer från din bålstyrka jämfört med de traditionella gymövningarna och vill du lyckas nå upp till Human Flag så måste fokus läggas här. Självklart så finns det en massa övningar för din bålstyrka, så som situps, crunches, benhöjningar och en massor variationer på ”plankan” så som sidoplanka, enbensplanka, vanlig planka med steg och lättaste plankan, planka på armbågarna. Till en början kan så lite som 20-30 sekunder kännas jobbigt men efter endast ett par veckor så kommer du dubblera din tid som nybörjare.

Som alla utövare utav av denna träningsform kommer säga till dig; du kan göra allt med hjälp av stänger. De flesta lägger stor fokus på olika varianter av pull-ups och chin-ups, en grundläggande övning inom Calisthenic Workout. Andra övningar som är vanligt förekommande är dips, knäböj, lunges och rodd.

Vad du än väljer för övningar på ditt schema så är det viktigaste att du väljer övningar du kan utföra korrekt. När du tränar med din kroppsvikt så måste du se till att hålla god form och ha kontroll över din kropp genom alla moment. Ljug aldrig för dig själv, klarar du inte av att utföra en övning korrekt så är det bättre att lägga den åt sidan tills du byggt upp styrkan och kontrollen över din kropp tills dess att du klarar utföra den helt korrekt. Eftersom du använder din kroppsvikt så blir allting självklart lättare desto mindre du väger så försök att undvika att ha för hög andel kroppsfett.

Som med allting annat så finns det olika varianter. Vare sig det gäller olika varianter av löpning, olika varianter av spelande, olika varianter av att studera eller en annorlunda variant på träning så gäller det att hitta det som passar just dig bäst. Anpassa ditt schema efter dig själv och din kropp – ingen annan.