Byt ut traditionell snabbmat mot nyttig (men fortfarande lika god) sådan, och märk tydliga skillnader på dina träningsresultat.
Muskelbyggaren
100 gram mager nötfärs (lagom mängd att göra en burgare av) innehåller cirka 21 gram protein. Tillsätt ett ägg i färsen för att binda ihop den, och låt ett ägg steka i pannan bredvid burgaren – på så sätt tillför du 14 gram protein till. Två skivor bacon ger ytterligare sex gram. Bygg sedan din burgare genom att lägga en stor skiva tomat, ett salladsblad samt nötfärsbiffen, det stekta ägget och baconet i ett hamburgerbröd av fullkorn.
Fettförbrännaren
Byt ut nötfärsen mot mager kalkon- eller kycklingfärs för att minska ner på fettinnehållet men fortfarande få en burgare med mycket protein. Proteinet hjälper dig också att bränna mer fett när du tränar och håller dig mätt mellan målen så att du inte småäter. Tillsätt lite chili i färsen – både för smakens och kryddans fettförbrännande egenskapers skull – och servera burgaren med en stor grönsallad istället för bröd.
Energikicken
För att hålla jämna energinivåerna och balansera blodsockret krävs kalorier från samtliga näringsgrupper: fett, protein och kolhydrater. Tillaga en kycklingfilé i pannan eller ugnen som bas. Cheddarost ger både fett, protein och vitamin B12, och några mörkgröna blad och ett fullkornsbröd tillför kroppen långsamma kolhydrater.
Vegoalternativet
Grillad portobellosvamp är ett både grönt och gott alternativ till kött, som dessutom innehåller mycket fibrer och vitaminer. Eftersom svampen är kalorisnål kan du lägga till energirika tillbehör när du sedan bygger din burgare, såsom tjocka skivor protein- och kalciumrik mozzarella, soltorkade tomater, spenat, basilika eller andra näringsrika grönsaker.
Kycklingbörjare intas frenetiskt nuförtiden 😀 rekommenderas!