Alexander Jebril – Malmös nya PT-sensation

Träning 2 mar 2014

Skånepågen Alexander Jebril bytte festkvällar och fet mat mot hård träning och en sund kost. Efter att ha gått ner otroliga 46 kilo på ett år bestämde han sig för att bli personlig tränare och satsa helhjärtat på att hjälpa andra att leva sundare.
jebril

Train hard to get hard” är devisen 25-årige Alexander Jebril från Malmö lever efter och det var just detta motto som hjälpte honom att förvandla både sin fysik och sitt liv. För knappt tre år sedan vägde han 138 kilo – ett resultat av fet restaurangmat, sena festkvällar och en total avsaknad av motion – vilket är svårt att föreställa sig när man träffar den vältränade och muskulöse kille han är idag. Men faktum är att Alexander under början av 2011 mådde så pass dåligt på grund av sin övervikt och sitt osunda leverne att han isolerade sig från omvärlden och bara sjönk allt djupare ner i en depression.

”Vändpunkten kom i mars 2011 – då bestämde jag mig att nu får det vara nog”, berättar Alexander. ”Då hade jag varit hemmaliggande i ungefär tre månader. Jag hade ingen kontakt med mina vänner överhuvudtaget och levde på hämtmat.” Beslutet att gå ner i vikt innebar också att kontakten med vännerna återupptogs, men stödet från många av dem var inte alls vad Alexander hade hoppats på. När kompisgänget träffades för att grilla eller äta på restaurang fick han gång efter annan pikar då han tackade nej till gratänger, bröd och vitt ris, och snart blev hans bantning något som polarna skojade om.

”Jag var alltid den som åt mest av allt – det var jag som var tjockisen i gänget”, berättar Alexander. ”De i min närmaste vänkrets trodde helt enkelt inte på att jag skulle klara att gå ner i vikt – det var det nog egentligen inte någon som gjorde förutom min familj. Men all den negativa energi som riktades mot mig tog jag med mig in i gymmet och vände till något positivt. Jag ville motbevisa alla de som var övertygade om att jag inte skulle lyckas.”

Och Alexander gav verkligen tvivlarna svar på tal – ett år senare hade han gått ner hela 46 kilo och nått sin målvikt på 92 kilo. ”Det var knappt någon som kände igen mig”, säger han. ”Komplimangerna jag fick var helt otroliga och jag kände mig som en helt annan person.” Förutom att träna ägnar Alexander under resans gång dessutom massvis med tid åt att läsa om kost och träning. Sin nyvunna kunskap testar han på sig själv för att se vad som funkar, och samtidigt börjar han även hjälpa personer i sin närhet att gå ner i vikt och komma i bättre form. När han sedan väl når sin målvikt har ordet spridit sig i Malmö och nu är det många som tar kontakt med Alexander via Facebook och mejl för att få ta del av hans träningstips.

Var det då du bestämde dig för att satsa på att bli PT?
Ja, det var då jag började leta efter PT-utbildningar. Folk sa till mig att ”du måste göra det här – du kan inte göra något annat”. Drygt tio av de första som kom till mig tappade kilon, blev av med celluliter och fick kroppen de ville ha. Då visste jag att det var det jag skulle syssla med. Så när jag läste om de olika utbildningarna var jag tvungen att hitta en som tillämpade samma filosofi som jag själv. Det var då DS Trademark kom in i bilden.

Utbildningen var tre veckor lång och jag förväntade mig nog att det skulle gå ganska snabbt och lätt, men det blev tre riktigt intensiva och lärorika veckor. Träningen som de lär ut är samma typ av träning som hjälpte mig att gå ner – det var intensiv träning med den egna kroppsvikten som motstånd. Lärarna var helt underbara och jag har kontakt med varenda en av dem. Vi träffas ofta, tränar tillsammans och utbyter erfarenheter.

Du driver ett eget PT-företag idag. Kan du berätta lite om detta?
Mitt företag heter Train Hard Personal Training, och anledningen till att jag har valt just det namnet är att det är just hård träning som gäller. Om du tränar hårt från början slipper du problemet med att du inte får några synbara resultat den första tiden, vilket kan leda till att du tappar motivationen.

Efter att först ha jobbat ungefär en månad på ett gym i Malmö hittade jag en egen liten studio med ett privat gym hos en klient som jag tränade. Jag sa upp mig och flyttade min verksamhet dit. Den första tiden jobbade jag sju dagar i veckan från nio på morgonen till tio på kvällen och tog mig an alla som kom till mig. Jag hade drygt sju till tio klienter om dagen, men vill man lyckas i branschen och få ut sitt namn måste man också vara beredd att lägga ner sin själ i det man gör. I mitt yrke är det jag som är produkten – jag kan inte sälja något annat än mig själv. Om inte jag gör ett bra jobb så kommer jag heller inte att få in några pengar.

Tycker du att du fick de verktyg du behöver för att bli en lyckad entreprenör via utbildningen?
Definitivt. Jag fick en mycket bra start på min karriär, men saken är den att jag egentligen aldrig behövde använda mig av någon klassisk marknadsföring i form av flyers, broschyrer eller radioreklam. Jag hade fullt upp redan efter en vecka, och det berodde enbart på att ordet hade spridit sig i stan ryktesvägen. Gör man ett bra jobb så kommer man att få fler klienter. Det jag lärde mig under utbildningen var att jobba hårt med de klienter man har, samt att vara ute i gymmet i så stor utsträckning som möjligt och prata med folk. På så vis visar du att du finns och är aktiv. Då blir du ett självklart val för de som sedan bestämmer sig för att ta hjälp av en PT.

Att vara PT handlar ju om så mycket mer än att bara träna sina klienter på gymmet – du ska inspirera, motivera, agera mentor och hjälpa individer att förändra sina livsstilar. Hur väl förberedde dig utbildningen på dessa bitar?
Det har du helt rätt i. Man är inte bara en PT – jag brukar säga att jag är din bästa vän och din mentor. Du ska inte bara gå till gymmet, träna dina klienter och sedan skicka hem dem, utan du måste etablera en relation och ta reda på anledningen till varför de söker hjälp och skapa en uppfattning om hur deras livsstilar ser ut. För att faktiskt kunna förändra något måste du ta reda på så mycket som möjligt om personerna som kommer till dig.

Har du någon särskild tränings-filosofi som ligger till grund för det som du lär ut till dina klienter?
När jag började och folk frågade mig vilket det snabbaste sättet att komma i form var, brukade jag alltid svara: ”Train hard”, vilket jag senare utvecklade till mottot ”train hard to get hard”. Sedan är det också viktigt att man strukturerar upp träningen och sätter upp mål, som man fokuserar på ett i taget. Tänk inte på att du ska bli stark, snabb eller snygg. Först och främst gäller det att fokusera på att få till tekniken, gå ner i vikt och bygga upp muskulaturen. Därefter kan man fokusera på mer fitnesspecifika mål.

Jag säljer helst inte en, två eller tre timmar – jag känner inte att jag kan lära ut det jag vill på så kort tid. Om du vill ändra dina rutiner eller lägga om din livsstil så känner jag att jag måste vara med dig under hela programmets gång.

Då du själv har varit överviktig så har du kanske också en större förståelse för vad en del av dina klienter går igenom. Är det något som gör dig till en bättre PT?
Ja, det skulle jag definitivt vilja påstå. De har hört om min resa och jag kan hjälpa dem så de slipper gå igenom allt det jobbiga som jag gjorde. De ska slippa prova alla dieter jag själv testade och som inte funkade. Eftersom jag har gått igenom allt de går igenom så litar de på att jag vet vad jag pratar om.

Som PT är du ju naturligtvis en väldigt stor förebild för dina kunder. Kan det upplevas som en press att alltid vara i form och befinna sig på topp?
Jag tänker inte på det som en press, eftersom jag faktiskt vill träna. Jag är på gymmet hela dagarna och det skulle kännas konstigt att vara på ett gym utan att träna. Och sedan är det ju faktiskt viktigt att leva som man lär.

Sedan tycker jag också att man ska kunna njuta av de frestelser som finns där ute – man ska kunna festa ibland, man ska kunna gå ut och äta på restaurang och beställa en cheesecake som dessert. Men om du har satt upp ett mål så kan du inte fuska innan du har nått dit. Men om du har tränat, slitit och kommit dit du vill så förtjänar du att njuta av livets goda.

Hur ser ditt eget träningsupplägg ut för närvarande? Hur ofta tränar du och vad tränar du?
Jag tränar drygt två gånger om sex dagar i veckan. Min vilodag brukar jag planera in någon gång under helgen då jag inte jobbar, och då stannar man ju hemma hela dagen eller umgås med familjen. Jag jobbar sex dagar i veckan, och det är samma dagar som jag tränar. Jag älskar ju min träning, och därför vill jag bli bättre på det jag gör och hitta nya grymma övningar och utveckla träningen för mina klienter så att de alltid får ett varierat upplägg.

Jag tränar väldigt rörligt och kör inte bestämda muskelgrupper på bestämda dagar utan har ett flexibelt schema. Det blir mycket löpning, styrketräning och min egen crossfitvariant. Jag tycker inte om att köra samma saker hela tiden, utan gillar variation.

Hur ser ditt kostupplägg ut? Följer du någon särskild diet?
Just nu följer jag en uppbyggnadsdiet som jag har lagt upp åt mig själv. Jag äter helst fullkorn – pasta, råris, bulgur och quinoa – och håller mig helst ifrån vitt bröd och ris, på grund av de snabba blodsockerhöjningarna. Jag är en person som är aktiv hela dagarna, och har därför inte råd med några blodsockertoppar, utan blodsockret måste ligga på en jämn nivå. Mina klienter är beroende av att jag peppar och pushar dem under träningen, och då måste jag ha energi att orka med det. Därför måste jag hålla mig till mer hälsosam mat. Dessutom blir det enklare för mig att säga åt dem att äta kvarg när jag själv gör det.

Vad händer inom den närmaste framtiden? Har du några särskilda projekt på gång?
Ja, nu har det ju gått ett år sedan jag drog igång och det har varit ett framgångsrikt år präglat av hårt arbete. Under 2014 hoppas jag på att kunna utveckla företaget vidare. Jag har planer på att börja plugga igen och läsa till kostrådgivare och lärare i anatomi. Så min plan är att ta tag i den biten samtidigt som jag jobbar. Nu behöver jag inte längre jobba som en dåre, vilket jag gjorde under 2013, eftersom jag har bättre koll på hur jag ska strukturera mitt schema och dessutom har jag byggt upp ett rykte som innebär att jag inte behöver ta på mig oerhört många klienter varje dag.

Alexander håller till på Träningsvärket i Malmö.
Mer info hittar du på: www.trainhard.se
[email protected]

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.