Är du beroende av pizza?

Kost & Mat 16 mar 2016

Pizza

Varje dag äter över 40 miljoner amerikaner pizza, och forskning utförd vid University of Michigan kan förklara varför. Det beror inte bara på att det är gott – faktum är det nu finns kliniska bevis för att det är en av de allra mest beroendeframkallande maträtterna. Forskarna kunde observera beroendebenägna personlighetsdrag hos försökspersonerna, och drog slutsatsen att 70 procent av alla vuxna amerikaner är – i brist på ett bättre ord – junkies.

Låt oss först titta närmare på den fysiska aspekten av ett matberoende. ”Precis som en narkoman använder sig av droger för att försöka upprätthålla ett välbefinnande, så drivs ditt sug efter skräpmat av dina blodsockertoppar och dippar”, säger Mark Hyman, läkare och författare till boken The Blood Sugar Solution. ”Försök istället att balansera blodsockret med ett proteinrikt mellanmål, exempelvis frön eller nötter, var tredje eller fjärde timme och ät alltid proteinrik mat som ägg till frukost.”

Ur ett känslomässigt perspektiv så äter vi ofta skräpmat eftersom socker och fett uppmuntrar produktionen av belöningshormonet dopamin, vilket får oss att må toppen… ett litet tag. ”Nästa gång du är uttråkad eller stressad ska du byta skräpmaten mot en löparkick”, säger viktnedgångsspecialisten Alexander Heyne. Du kommer inte bara att må bra i flera timmar efteråt på grund av endorfinpåslaget – du kommer dessutom göra hjärtat en tjänst, samt förbränna kalorier istället för att hamstra dem.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.