Ät en ordentlig frukost och gå ner i vikt

Tips 21 sep 2013

En kaloririk frukost hjälper överviktiga att gå ner i vikt och skyddar mot diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en israelisk studie.

Vare sig du vill gå ner i vikt eller bara upprätthålla en hälsosam livsstil spelar kosten en avgörande roll. Med hjälp av rätt sorts näringsämnen i rätt mängd kan du trimma ner ditt midjemått, förbättra humöret och hålla sjukdomar borta. Nu har forskare vid universitetet i Tel Aviv i Israel dessutom upptäckt att det inte enbart är vad du äter som spelar roll – utan också när du äter det.

Ämnesomsättningen påverkas av kroppens cirkadianska rytm – den biologiska process som kroppen följer under loppet av ett dygn. Därför kan tidpunkterna för våra måltider påverka hur kroppen bearbetar maten vi äter, enligt forskarna. I studien upptäckte man att överviktiga personer som äter dagens största måltid till frukost ökar sannolikheten för att gå ner i vikt och sänka sitt midjemått, jämfört med dem som äter en större middag.

Fördelarna med en väl tilltagen frukost inkluderar emellertid inte bara viktnedgång och smalare midja, utan de deltagare som åt en större frukost uppvisade dessutom signifikant lägre nivåer av insulin, blodsocker och triglycerider, vilket minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och höga kolesterolvärden.

I studien delades 93 överviktiga försökspersoner in i två grupper. Båda grupperna fick under tolv veckor äta en kost med moderata mängder kolhydrater och fett, som uppgick till 1 400 kalorier om dagen. Den första gruppen åt 700 kalorier till frukost, 500 till lunch och 200 till middag, och den andra åt 200 kalorier till frukost, 500 till lunch och 700 till middag. 700-kaloriersfrukosten och middagen bestod av exakt samma typ av mat.

Mot slutet av studien hade deltagarna i ”frukostgruppen” gått ner i genomsnitt åtta kilo och minskat sitt midjemått med 7,6 centimeter, jämfört med 3,3 kilo och 3,5 centimeter för ”middagsgruppen”.

frukost

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.