Ät insekter och rädda världen

Kost & Mat 22 jul 2016

Insekter pekas av vissa forskare ut som framtidens proteinkälla. Nu sällar sig ett nederländskt vetenskapsteam till skaran, då de upptäckt att de små krypen är rika på goda fetter.

Insekter

Mjölmaskar, skalbaggslarver och gräshoppor har allihop lanserats som hållbara proteinkällor, och skulle, om de får fotfäste på våra tallrikar, kunna förhindra att betande boskapsdjur fortsätter att plundra jorden på resurser. Nu har ett nederländskt forskarteam dessutom upptäckt att de är goda källor till nyttiga fettsyror.

”Alla oljor luktar olika… vissa bättre än andra”, säger Daylan Tzompa Sosa, doktor i mikrobiologi vid Wageningen University och medförfattare till studien som publicerats i tidskriften Food Research International. Olja utvunnen ur insekter har ännu inte godkänts som livsmedel, men kan dyka upp på butikshyllorna senare i år i vissa EU-länder. Låt oss hoppas att de löser problemet med stanken först.

Andra möjliga användningsområden är insektsbaserade proteinpulver och bars, men ätbara insekter får ännu inte odlas eller säljas i Sverige, så det lär dröja ett tag innan du bygger muskler med hjälp av syrsor och skalbaggar. Småkryp ska tydligen ha en lätt nötaktig smak, enligt dem som vet.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.