Ät mer protein

Kost & Mat 11 jul 2016

Vill du bränna fett samtidigt som du bygger muskler? Då måste du öka ditt proteinintag!

protein

Om du fortfarande delar upp ditt kostschema i faserna ”bulk”- och ”deff” kan det vara läge att tänka om. Under de senaste åren har nämligen flertalet personliga tränare med bestämdhet börjat
argumentera för att det går att bygga muskler samtidigt som man minskar i fettvävnad, och nu får de medhåll från vetenskapen.

För att göra en lång historia kort så satte forskare från kanadensiska McMaster University 40 relativt otränade män på ett hårt träningsschema (sex dagar i veckan) samtidigt som de gick på ett kaloriunderskott (60 procent av basbehovet). Hälften av deltagarna åt 2,4 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag, medan den andra halvan åt 1,2 gram per kilo kroppsvikt. Den förstnämnda gruppen åt alltså betydligt mer protein än vad som brukar rekommenderas, men det fungerade. Efter sex veckor hade deltagarna i denna grupp i genomsnitt lagt på sig 1,2 kilo i muskler samtidigt som de tappat 4,7 kilo i fett, medan de i lågproteingruppen gått ner 3,5 kilo i fett utan att bygga muskelmassa.

Vad kan vi då lära oss av detta? Jo, att äta mer protein och mindre av allt annat om du siktar på att komma i bättre form.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.