Bättre balans i vardagen med hjälp av träning

Tips 15 mar 2014

Forskare har i en nyligen utförd studie upptäckt att träning spelar en viktig roll i hur man hittar en balans mellan jobb och privatliv.

”Individer som tränade regelbundet kände sig säkrare på att kunna klara av interaktionen mellan jobb och privatliv, och var dessutom mindre stressade på jobbet”, säger Russel Clayton, professor vid Saint Leo University i USA och huvudansvarig för studien.

Konflikter mellan jobb och privatliv kan delas in i två olika typer: när jobbet inkräktar på familjelivet genom att stjäla tid från eller på annat sätt försämra umgänget med familjen, och när familjelivet inkräktar på jobbet då personliga problem stjäl arbetstid. Forskarna ville se om träning hade någon effekt på dessa båda konflikter.

Tidigare studier har visat att träning bidrar till att lindra stress. I en studie fick försökspersonerna delta i ett tolv veckor långt Tai Chi-program, och i en annan undersökte man effekten av högintensiv konditionsträning. I båda studierna rapporterade deltagarna att träningen hjälpte till att sänka deras stressnivåer, men vad forskarna inte lyckades ta reda på var om denna stresslindring hjälpte deltagarna att uppnå en bättre balans mellan jobb och privatliv.

”Tanken kan verka kontraintuitiv”, säger Clayton. ”Hur ska man kunna lindra stress och bli bättre rustad att ta hand om jobb- och familjerelaterade problem genom att lägga till något i ett redan pressat schema? Vi tror att träningen är ett sätt att koppla loss tankarna från jobbet – du är inte där fysiskt och du tänker heller inte på det – och dessutom mår vi bra när vi tränar.”

Deltagarna fick svara på 476 frågor om sin träning och förmåga att hantera konflikter mellan jobb och privatliv i en enkät. Resultatet tyder på att det finns en korrelation mellan träning och god förmåga till denna typ av konflikthantering.
balanstraning

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.