Billig mat = fetma?

Tips 15 aug 2014

billigmat

Vi svenskar klagar ofta på de höga matpriserna, men billig mat medför inte bara fördelar – enligt en ny studie är den billiga maten i USA en av de främsta orsakerna till att en stor del av den amerikanska befolkningen är överviktig.

En ny studie, som publicerats i tidskriften CA: A Cancer Journal for Clinicians, sammanfattar det som är känt om ekonomiska faktorer kopplade till överviktsepidemin i USA, och forskarteamet – bestående av Roland Sturm och Ruopeng An från University of Illinois – har kunnat identifiera ett samband mellan den ökade fetman och det faktum att maten i landet nu är billigare än någonsin tidigare.

Idag är två av tre amerikaner överviktiga eller feta, och antalet har ökat stadigt under de senaste decennierna. Många faktorer har pekats ut som orsaker: skräpmat, bilkörning, TV-tittande, datoranvändning, läskautomater och stora portionsstorlekar. Forskarna menar att det är svårt att skapa sig en fullständig bild av orsak och verkan, men att det är nödvändigt att utvärdera huruvida de många föreslagna lösningarna – från att uppmuntra till fysisk aktivitet och minska tillgängligheten av kaloririk mat till att bygga mer träningsvänliga bostadsområden och till och med beskatta vissa typer av mat – verkligen kan utgöra någon skillnad.

Efter att ha undersökt de bevis som finns till hands menar forskarna att det är tillgängligheten till billig mat som har det största sambandet med den ökade fetman. ”Amerikaner spenderar en mindre andel av sin inkomst på mat jämfört med alla andra nu existerande eller historiska samhällen, men får ändå mer för pengarna”, skriver forskarna. På 1930-talet spenderade amerikanerna en fjärdedel av sin disponibla inkomst på mat – under 1950-talet hade den siffran sjunkit till en femtedel. Den senaste datan visar att andelen av den disponibla inkomsten som läggs på mat nu är nere under en tiondel.

Forskarna utvärderar även bevisen för andra faktorer, och menar att den ökade mängden elektronisk underhållning, det ökade bilåkandet, den minskade förekomsten av fysiskt krävande jobb och den ökade urbaniseringen också bidrar till fetman. Dessa bevis är emellertid inte lika starka. ”När man undersöker tidstypiska trender för vilka det finns data, utmärker sig förändringarna gällande tillgängligheten av mat – i synnerhet den ökade förekomsten av kaloririka sötningsmedel och kolhydrater”, skriver de.

Forskarna påpekar också att så kallade ”positiva åtgärder” – som att få folk att äta mer frukt och grönsaker och träna mer – kanske inte är de optimala lösningarna. De menar istället att man måste lägga tyngd vid att sänka den totala kalorikonsumtionen – i synnerhet när det gäller sötade drycker och salta snacks.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.