Bli immun mot dålig attityd

Hälsa 2 Dec 2015

argpojke

Ett otrevligt bemötande eller dålig attityd smittar ofta av sig. Genom att kontrollera din egen ilska och bli bättre på att hantera energitjuvar som du möter, så kan du må bättre i vardagen.

Nästa gång du känner ilskan bubbla upp inombords så tänk efter noga innan du får ett utbrott på någon oskyldig i din närhet eller skriver ett argt mejl med ord du egentligen inte menar. En kort stubin får nämligen fler negativa konsekvenser än du tror – både för dig själv och andra. I en färsk studie, publicerad i Journal of Applied Psychology, upptäckte forskare att testpersoner som var tvungna att handskas med oartiga och otrevliga personer kände av de dåliga vibbarna av detta under resterande del av dagen, även då de mötte personer som gav ett trevligt bemötande. Och om du själv uppträder otrevligt mot folk i din närhet så skapar det inte bara dåliga vibbar hos andra, utan det ökar också nivåerna av stresshormonet kortisol i din egen kropp, vilket kan få en rad negativa konsekvenser för hälsan och orsaka allt från högt blodtryck till håravfall.

Så hur kan du förhindra att detta händer dig? ”Stanna upp och tänk efter hur andra kan tänkas uppfatta ditt beteende i detta nu”, säger kognitiva beteendeexperten Lucy-Ann Henry. ”Om någon är otrevlig mot dig kan du fråga varför personen ifråga beter sig på det viset, och om det kanske finns något du kan göra för att hjälpa? Ofta inser vi inte själva hur mycket vår attityd och inställning påverkar andra.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.