Drick sundare i sommar

Hälsa 10 jun 2015

En månads avhållsamhet upphäver inte effekterna av ett högt alkoholintag – men det gör däremot sunda dryckesvanor.
olololfor2
Tar du en vit månad emellanåt? Vi beundrar verkligen din disciplin i så fall, men vi hoppas också att du inte har för vana att fira med en rejäl bläcka så fort månaden är till ända. En helnykter månad kompenserar inte för de skador ett högt alkoholintag under resten av året orsakar – men om du är smart kan du dricka utan att utsätta kroppen för allvarliga risker. Levercellerna behöver två eller tre dagar på sig att återhämta sig efter att du har druckit, och den säkra gränsen för män ligger på fyra enheter (vilket motsvarar fyra centiliter starksprit) per dygn och maximalt 21 enheter per vecka, även om du helst bör ligga under denna. På så vis behöver du inte ge upp alkoholen helt och hållet, vilket kan underlätta i vissa sociala sammanhang, samtidigt som du tillgodogör dig alkoholens hälsoeffekter (se nedan). Litar du inte på att du kommer att hålla dig till det rekommenderade intaget? Då kan Systembolagets app Promillekoll vara till hjälp – om du är ärlig mot dig själv, vill säga.

AV MEDICINSKA SKÄL
Måttliga mängder alkohol har visat sig minska risken för flera hälsoproblem.

BENDENSITET
För mycket alkohol försvagar skelettet, men en studie som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition visar att män som dricker sju till tio öl per vecka hade högre densitet i höftbenen (4,5 procent) än de som inte drack (3,4 procent).

DEMENS
Alkohol hjälper faktiskt till att hålla hjärnan vid god vigör. Enligt en studie som publicerats i Journal of the American Medical Association löper personer över 65 som dricker mellan en till sex enheter alkohol i veckan mindre risk att drabbas av demens.

HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOM
Det är sedan länge känt att de som dricker måttliga mängder rödvin löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom än de som inte dricker, men faktum är att öl är precis lika effektivt, enligt en studie som publicerats i tidskriften Nutrition Research.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.