Byt miljö och stärk kropp & själ

Hälsa 13 jul 2016

Lämna betongdjungeln bakom dig för stärkande promenader i naturen.

hiking

Promenader eller löprundor i gröna, lummiga och rogivande omgivningar är ofantligt mycket trevligare än själsdödande evighetspass på löpbandet eller joggingturer i stadsmiljö där man riskerar livet varje gång man lämnar trottoaren – och faktum är att de mentala fördelarna med motion i lantlig miljö nu har bevisats på vetenskaplig väg.

Forskare från Stanford University i USA lät en grupp testpersoner promenera ute i naturen medan en annan grupp fick gå i stadsmiljö, och jämförde sedan deras resultat. De upptäckte att negativa tankar försvann nästan omedelbart bland deltagarna i naturgruppen, och via MRT-skanning avslöjades också att den typ av hjärnaktivitet som associeras med mental sjukdom sjönk. Hur det gick för stadsgruppen? Där kunde ingen av dessa fördelar observeras.

”Under människans utveckling har interaktionen med naturen hjälpt oss att lokalisera faror i form av rovdjur, hitta vattenkällor och så vidare, och än idag framkallas automatiska belöningsresponser när vi vistas ute i det fria”, säger Greg Bratman, doktorand i miljövetenskap och en av författarna till studien. Det kan alltså vara mödan värt att sätta sig bakom ratten (eller på cykeln) och köra ett par mil för att hitta ett riktigt bra promenadstråk.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.