Crossfit – livets förvandling

Träning 14 feb 2013

Sporten har tagit världen med storm, och på gymmen kan man idag se IT-nördar träna tillsammans med trebarnspappor och förvandla sina kroppar från slappa till rappa. Vår expert på området, Christian Öman, berättar vari magin med crossfit ligger.

Crossfit – en term vi hör allt oftare runt omkring oss, men vad är det egentligen? Well, förutom en sekt som förespråkar knähöga strumpor, konstiga t-shirts med tryck som ”Your workout is my warm-up”, ”If you don’t pass out, puke or die – keep on moving”, så är det världens just nu snabbaste träningsform och sport!

I februari 2012 startade The CrossFit Games Open, ett första steg för att kvala in till tävlingen ”Fittest on Earth”, för andra året i rad och drygt 66 000 hoppfulla atleter från världens alla hörn ställde upp. Första grenen var sju minuter av burpees, allas favoritövning att hata. Bäst av alla var en rysk före detta mästare i sports-aerobic – kanske inte direkt vad CrossFit HQ hade hoppats på.

Men efter fyra långa veckor med andra delmoment där allt från arbetskapacitet med tunga vikter till hopprepsövningar och andra gymnastiska moment testats var allt som det skulle vara: Rich Froning Jr, Fittest man on Earth 2011, hade vunnit kvalet överlägset. Han gick vidare och vann sedan sitt regionala kval lika överlägset, och det till en tävling som han redan var direktkvalificerad till!

Lockelsen
Men om vi tar ett litet steg tillbaka och snabbt glömmer dessa odjur till atleter som visar prov på omänskliga uppvisningar år efter år, och istället tittar på vad crossfit som träningsform kan betyda för en vanlig skrivbordsatlet, så blir det hela nästan ännu mer intressant.

Dag ut och dag in ser vi i princip helt talanglösa “atleter” kliva in genom dörrarna till boxarna runt om i världen, ogenerat slänga av sig t-shirten redan innan uppvärmningen är över och vråla ut sin glädje över ett nytt personbästa i ryck på samma vikt som en någorlunda välutvecklad 14-årig tjej lyfter på uppvärmning i en tyngdlyftningslokal nära dig.

Dag ut och dag in ser vi 27-åriga IT-nördar pressa sig till max i övningar de aldrig gjort i hela sitt liv tidigare: armhävningar i handstående, någon? Samtidigt kanske inte den helt vältränade – läs 100 kilo plus – 37-åriga trebarnspappan stolt knäböjer i sina nya kompressionstights utan shorts över. Varför?

Svaret är komplicerat (förutom i tightsfrågan: det är ju bara fel), men samtidigt enkelt. Crossfit är vad vi människor är byggda att göra. I sanningens namn är crossfit väldigt multidimensionellt och inte alls alltid samma sak beroende på vilket gym du kliver in på. Men i grund och botten handlar crossfit om att lyfta ”tunga vikter” − tunga för dig, that is − och att använda och röra på sin kropp på ett sätt som den är tänkt att användas på och samtidigt göra allt detta i galna kombinationer och med högsta möjliga intensitet.

Som head coach på vårt gym med utsikt över Table Mountain i Kapstaden, Sydafrika, slutar jag aldrig förundras över hur en person kan gå från att med absolut desperat förtvivlan i ögonen säga: “Jag kommer aldrig överleva det här”, för att sedan falla ihop som ett korthus sekunden efter att passet är över, till att ge mig en fist bump och fråga vad morgondagens pass är!

Som ett gift
Crossfit är beroendeframkallande. Inte bara för att det ger resultat, utan också för att det ligger i vårt DNA att vilja att utmana oss själva och ständigt förbättras – det är i alla
fall min personliga övertygelse. När hobbyatleten plötsligt inser att hans liv aldrig mer kommer vara detsamma eftersom han helt plötsligt har kapaciteten att göra saker han aldrig drömt om tidigare – som att spela fotboll i två timmar med sina barn eller bestiga ett berg – då har crossfit ännu en gång för alltid gjort ett avtryck i en helt vanlig människas vardag. Och han kommer aldrig sluta prata om det.

Tvärtom, du kommer höra honom skryta om sina resultat, försöka övertyga dig att starta genast, prata i termer som du önskade att någon aldrig nämnt i sociala sammanhang och stolt visa upp sina skinnflådda händer. Han kommer aldrig sluta prata om crossfit. Någonsin.

Christian Öman, 31, är Head Coach / Director of Training på Cape CrossFit i Kapstaden.
Christian Öman, 31, är Head Coach / Director of Training på Cape CrossFit i Kapstaden.

Text & bild: Christian Öman

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.