Dags för oljebyte

Hälsa 30 mar 2016

Essentiella oljor är inte bara för hippies – nu menar vetenskapen att de är ditt nya hemliga vapen i jakten på den perfekta fysiken!

olja

De distinkta aromer som man hittar i oljor från träd och växter har under tusentals år använts för förbättra sömnen, humöret, kroppens hormonnivåer och mycket annat. Du har förmodligen redan hört talas om en del av dem – din bättre hälft kanske luktar på lavendelolja innan hon går och lägger sig – och nu hopar sig bevisen för deras effektivitet. ”De kemiska komponenterna i essentiella oljor hjälper växterna att fungera som de ska och bekämpar patogener och sjukdomar”, säger näringsfysiologen Tom Nikkola.

Men vad kan de hjälpa oss träningsintresserade med? I tester utförda av Nikkola och idrottsvetaren John Berardi för det oberoende forskningsföretaget Precision Nutritions räkning, upptäcktes det att män som inhalerade blågransolja ökade sin testosteronproduktion med i genomsnitt 34 procent. För att få någon effekt måste det dock röra sig om 100 procent äkta vara. ”Man uppskattar att bara två procent av alla essentiella oljor har terapeutiska kvaliteter. Resten luktar bara gott”, säger Berardi. Köp ren blågransolja och inhalera dess aromer åtminstone tre gånger om dagen, och för träningsdagbok för att se om du gör några framsteg.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.