David har ordet: Träna mentalt för en starkare fysik

Träning 17 Nov 2016

Den mentala aspekten av din träning är sorgligt förbisedd, menar David Martini Calmen, som efterlyser mentala coacher på våra gym.

David-Martini-Calmen

Den senaste upplagan av David har ordet avslutades med en fundering om att vi gärna anlitar en personlig tränare i gymmet, men kanske drar oss för att söka en mental coach. Mental träning är något jag intresserar mig för specifikt, och det är också ämnet som kommer att vara i fokus i denna text.

Låt oss ta det från början. När vi tagit beslutet att göra något åt vår situation och står inför den dagen då vi ska verkställa våra tankar, så blir det sällan som vi föreställt oss. Det går inte att förbereda sig inför en resa som vi tidigare inte har gjort. Med detta sagt är varje resa unik där vi kommer stöta på hinder som vi inte stött på förut, och vi kommer också på ett eller annat sätt möta framgångar vi inte mött förut – vare sig vi är motionärer eller elitsatsande atleter. En av de viktigaste ingredienserna när vi inleder en ”livsomvälvande” process är den så viktiga tron på oss själva i det vi ska göra. Det kan inte nog styrkas hur viktig denna aspekt är.

Även om många av oss vill åt de fysiska framgångarna så vill jag mena på att det är det mentala arbetet som ligger bakom det hela. Och när jag här skriver de fysiska framgångarna så syftar jag inte bara till ökad muskelmassa som mål utan även det icke-estetiska i form av den inre fysiska hälsan.

Under alla satsningar där vi vill skapa framgång i hälsan kommer motgångarna alltid att finnas där, stora som små. Det är lätt hänt att det är just dessa som tar fokus från det övriga. Jag skulle vilja att du försöker tänka lösningsinriktat och istället låter framgångarna och dess känslor få vara i fokus. Lyft fram de tillfällen då du känner att du faktiskt har gjort något bra, även om det för dig kanske bara var en ”mindre” framgång. Använd sinnet och gör det till en större framgång och bygg upp ditt självförtroende inför nästkommande utmaning. Denna framgång är trots allt en väldigt viktig del i det resultat du kommer att komma till så småningom.

Rätt mindset
Så hur kommer det sig att många räds att anlita en mental coach? Jag menar, en personlig tränare på gymmet är idag väldigt vanligt och näst intill något som ett gym måste ha då efterfrågan är så pass stor. I den bästa av världar ser jag att det skulle finnas en mental coach på varje gym runt om i landet, med tanke på hur underskattad denna process är. Där skulle man efter ett pass, eller för den delen innan ett pass, boka in sig för att samtal med denna mentala coach och stämma av vart man är, vart man vill och hur man med rätt mindset så effektivt som möjligt ska kunna nå sitt mål. Många har redan fått uppleva den progression som en mental coach kan bidra med – jag tänker då främst på elitidrottare som ofta får hjälp att träna mentalt. Att få hjälp utifrån med att sätta upp en målbild för sig själv och att tro på sin egen förmåga är något som är långt ifrån självklart för många. Vägledning i detta är något som kan vara helt avgörande för framgång eller misslyckande. Nu vill jag inte ta bort det faktum att en personlig tränare kommer tillföra många positiva inslag i träningen, men mental träning är ändå en helt annan sak.

Vilja vs förväntan
Inom mental träning finns det olika områden man talar om, och dessa vill jag gärna koppla till det jag skrivit ovan om att det är det mentala arbetet som ligger bakom de fysiska framgångarna. Självbild är ett intressant område som inbegrips inom mental träning. Denna del handlar om att skapa trygghet, bli säker i tankeverksamheten och upprätta ett medvetet mål. Vilja är en faktor som spelar en stor roll i allt vi tar oss an. Förväntan är en annan sak, och om vi tar och sätter viljan mot denna förväntan är det ofta förväntan som vinner av dessa två. Förväntan tar vid när vi inser vilka konsekvenser som vi kan tänkas möta beroende på hur vi agerar. Vi kanske har viljan att göra ett personbästa på gymmet, men är utmaningen väldigt stor kan förväntan tillsammans med osäkerheten lätt ta över när vi anar att uppgiften kommer bli övermäktig. Ett annat mer tydligt ord i detta sammanhang är tvivel. Vi kommer som sagt att möta motgångar, men genom att skapa en annan bild av denna förväntning kan vi sakta eliminera tvivlet inom oss själva, vilket leder till att vi får större chans att lyckas med utmaningen ifråga.

Avslappning
Mental avslappning är en annan del som utgör fokus i området. I denna del handlar det mycket om att kunna skärma av de yttre faktorerna som kan tänkas störa i en situation. Ett utmärkt exempel på detta är en fotbollsspelare som ska lägga en straff och inte får låta sig påverkas av alla tusentals röster som vill att denne ska missa straffen. I detta skede krävs det en förmåga att finna ett inre lugn och det är också här som vi ofta kan se atleten ifråga ta ett par djupa andetag. Detta är med största sannolikhet något som atleten fått lära sig och utgör en början till att försöka slappna av mentalt. När vi väl har hittat detta läge där vi kan slappna av i det mentala kommer nästa moment, vilket är vår förmåga att föreställa oss det som vi vill ska äga rum.

Slutligen vill jag ta upp muskulär avslappning som vi bäst och mest effektivt kan nå genom mental träning. Detta moment handlar om att göra sig medveten om såväl spänningar och avspänningar av muskulatur i kroppen, vilket är en utmaning som få människor lär sig att bemästra. Men kan vi göra detta kan vi också lära oss att få ut det yttersta av vår förmåga när vi väl behöver det som mest. Det kommer också kunna ge oss den totala återhämtningen efter en fysisk ansträngning för att sedan så snart som möjligt låta oss prestera på topp igen.

När vi jämför oss med andra infinner sig en lättare, mindre gynnsam stress. Jag känner själv igen detta då jag dagligen jämför mig med andra, men jag låter inte mig själv påverkas så pass mycket att det blir till en negativ belastning i det jag gör. Istället försöker jag i detta finna inspiration att kämpa vidare på min väg utefter mina förutsättningar med en positiv mental attityd som bas. Om vi har detta med oss, om vi kan lära oss att se och hitta det positiva i vardagen – ja, då har vi kommit en bra bit i det mentala arbetet hos oss själva. Var inte rädd att ta hjälp av en mental coach. Jag tror du kommer bli positivt överraskad av effekten och kanske kan det ta din träning och hälsa till helt nya nivåer.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.