David Martini Calmén från Stockholm har många järn i elden – som lärare, PT, kostrådgivare, bloggare, familjefar och snart även tävlande atlet är schemat späckat, men att ligga på latsidan är knappast något alternativ för detta energiknippe. Häng med och ta reda på var David hittar sin inspiration till att inspirera!
Om du har plitat ner ett CV eller en jobbansökan är chansen stor att du använt dig av den gamla klyschan ”håller gärna flera bollar i luften” – vilket något fantasilöst brukar användas för att illustrera den egna förmågan till simultankapacitet. Någon som dock med rätta kan påstå sig vara en mästerjonglör när det kommer till att bolla mellan olika aktiviteter är den 33-årige stockholmaren David Martini Calmén, som inte bara nöjer sig med en tillvaro som familjefar och lärare på fritidshem, där David fokuserar på elevernas fysiska, psykiska, sociala och emotionella utveckling, utan dessutom agerar personlig tränare och kostrådgivare på fritiden vid sidan av sitt bloggande.
”Det blir väldigt mycket kvällsarbete”, berättar David när jag frågar honom hur han får ihop sitt livspussel. ”Men som jag brukar säga: med planering och prioriteringar kan vi styra vår vardag väldigt bra. Det är en öppen dialog med mina nära och kära, framför allt med min far, min underbara fru Jessica och min sexåriga dotter Nova, som gör att det här är möjligt.”
Förutom ovan nämnda attribut är David även något av en perfektionist, och när han tar sig an någonting – ja, då ger han 100 procent, annars får det helst vara. ”Jag är en väldigt envis person som har extremt svårt att lämna saker och ting halvdant gjorda”, säger han. ”När det är något jag brinner för och något jag vill göra kopplat till ett starkt intresse vill jag gärna att det blir näst intill perfekt. Självklart finns det både för- och nackdelar med detta.”
Till vardags jobbar David som lärare för barn i behov av särskilt stöd – ett yrkesval som formats av hans brinnande intresse för människor, att förstå individer och att hjälpa och vägleda andra. ”Detta är något som jag även tror har präglat mitt privata liv – folk brukar ofta säga att jag är en hjälpande människa, som försöker lyfta fram det positiva och se de möjligheter som finns.”
Viljan att coacha och hjälpa andra kom alltså sedermera att mynna ut i en PT- och kostrådgivarutbildning, men grunden till Davids träningsintresse lades långt innan dess, och som så många andra har han en bakgrund inom lagidrott. ”Som barn var jag väldigt aktiv och testade på det mesta, som pingis, tennis och fotboll, men hockeyn blev tidigt det jag fick välja och jag spelade på absolut högsta nivå i Sverige inom pojklagshockeyn”, berättar han. ”Det kom att prägla min uppväxt, vilket jag mycket tackar mina föräldrar för, och lagkulturen i hockeyn var något som jag fastnade för. Jag kom ändå så långt att jag spelade kval till Allsvenskan med Vallentuna.”
Skador, motivationsbrist och andra intressen tvingade emellertid David att avsluta sin hockeykarriär, och helt plötsligt fanns det ett tomrum att fylla, varför han började fokusera mer eller mindre helhjärtat på styrketräningen. ”Under denna period grundlades sakta men säkert ett stort intresse för att forma kroppen”, berättar han. ”Detta intresse har tilltagit med åren och de senaste tre–fyra åren har det ökat ganska markant, vilket är anledningen till att jag sökte mig till DS Personal Training School.”
Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till just PT och kostrådgivare?
Först och främst handlar det om intresset för att forma kroppen som jag pratade om tidigare, vilket hela tiden har varit en process i det här. Men också på grund av min blogg, Inspired by Dave, som jag startade i syftet att bygga på med mer kunskap kring träning och kost. Så jag slog en signal till grundaren av DS Trademark, David Samuyiwa, och vi kom väldigt bra överens och kom fram till ett samarbete där jag kunde skriva om min resa och motivera och inspirera andra att kanske ta samma väg.
Vad var det som fick dig att fastna för just DS när du letade PT-utbildning?
Jag hade hört väldigt mycket gott om dem, och i och med att jag skaffat en del kontakter i fitnessbranschen så fick jag rekommendationer att vända mig till DS. När jag tog steget in i utbildningen så bekräftades allt det jag hört om DS mer och mer. Jag hade en lärare som heter Gourgen Gevorgyan som visade prov på imponerande kunskaper och undervisade på ett väldigt pedagogiskt och inspirerande sätt. Han är absolut en förebild för mig i sitt sätt att undervisa.
Så utbildningen motsvarade dina förväntningar?
Ja, och mycket mer än så skulle jag vilja säga. Ett tecken på det kan ju vara att jag har kommit dit jag befinner mig idag, med min passion för träning, kost och att hjälpa andra. Men utan Davids ödmjuka approach tror jag verkligen inte att jag hade varit där jag är idag.
Så du kände att lärarna var på samma våglängd som du själv gällande din träningsfilosofi?
Ja, absolut, men då med mycket mer kunskap. Man kliver in i en annan värld när man umgås med och är bland människor som kan mer än vad man själv gör – det är enligt mig det främsta sättet att utvecklas. Men något som jag kände genomsyrade hela DS verksamhet och deras lärare var ödmjukheten och den inställning som David Samuyiwa kallar PMA – Positive Mental Attitude.
Tycker du att du fick med dig de verktyg som du behöver för en fungerande PT-verksamhet?
Ja, verkligen. Något jag mycket starkt tar med mig var de två dagarna med just David Samuyiwa, som var väldigt inspirerande. Fokus under dessa dagar låg på vår mentala attityd, och att våga testa saker som man från början kanske känner sig obekväm med. Med en positiv inställning är chansen större att resultatet blir därefter – meningen är att man ska våga.
Jag ser utbildningen på DS Personal Training School inte bara som något som har gett mig förutsättningen att träda in i yrkesrollen som PT och kostrådgivare, utan jag ser det också som något jag gjort för mig själv. Dels har utbildningen hjälpt mig att utvecklas på ett personligt plan, men den har även gett mig bättre förutsättningar att hantera min egen träning och kosthållning.
Är du verksam som PT idag?
Jag är verksam hemifrån i och med att jag redan jobbar heltid inom skolans värld i Huddinge kommun där jag befinner mig på en plats med riktigt fina kollegor tillika vänner. Jag har nyligen blivit en av personerna i Team Olimp, vilket är väldigt smickrande och inspirerande såklart. Så jag har en hel del planer inför framtiden, där ett eget företag är ett av målen – jag kommer under 2014 att starta en sida som heter fitness-only.se som kommer att innehålla allt möjligt inom just fitness, och man kan också hitta mig på sidan alltomkosttillskott.com under ”Dave’s Corner”.
Du jobbar som lärare till vardags och nu är du även PT och kostrådgivare – är det yrkesroller som funkar bra att kombinera?
Ja, jag skulle vilja säga att de går väldigt bra ihop och att jag kan ta hjälp av de olika rollerna och applicera på de övriga. I och med att jag arbetar med barn med autism där problematiken kan se väldigt olika ut, så handlar det om att ha förståelse för varje individ. När klienter kommer till mig och vill ha hjälp med exempelvis kostscheman, så kan jag gå in i min lärarroll för att bemöta dem och ha förståelse för deras problematik, men även uppmuntra till en positiv inställning.
Du driver också en framgångsrik blogg – Inspired by Dave. Hur kommer det sig att du började blogga?
Dels på grund av att jag ville inspirera och motivera andra till en mer hälsosam livsstil – det var mitt främsta mål – och dels för att generera kunskap för egen del. Jag anser att repetition befäster kunskap och ju mer vi läser och pratar om hälsa, kost och träning, desto mer medvetna blir vi om dessa ämnen.
Vilka är dina egna inspirationskällor?
Vad kul att du frågar om just mina inspirationskällor! Min blogg heter Inspired by Dave av en anledning: jag vill som sagt inspirera andra att fatta intresse för hälsa, och ett av sätten som jag vill göra detta på är att tala om vad eller vilka som inspirerar mig. Därför var en av tankarna redan innan uppstarten av bloggen att ha en kategori vid namn ”Inspired by…”, där jag listar mina inspirationskällor.
En av de personer som finns med på denna lista är Gourgen Gevorgyan som jag nämnde tidigare, lärare på DS Personal Training School, som med sin fina utbildning inom idrottsvetenskap, sitt intresse för ämnet och med sin förmåga att förmedla detta blir unik i det han gör. Sedan måste jag också nämna grundaren av DS Trademark, David Samuyiwa, som för mig är en förebild i sitt sätt att tänka. Det som fastnade hos mig – och som jag tror även fastnade hos alla andra studenter som lyssnade på hans föreläsningar – var hur nödvändigt det är att upprätthålla en positiv mental attityd.
Team Olimp står också för en stor dos inspiration, där jag fått äran att kliva in i denna skara. Atleter som Therese Svedbom, Mauricio Del Toro och Christofer Nober är utan tvekan personer som agerat förebilder i sitt sätt att hantera träningen och allt som innefattar att forma kroppen. Att dessutom ha Olimp Sport Nutrition som sponsor ser jag för min egen del som en av de största källorna för inspiration och motivation.
Intrycket man får när man läser din blogg är att du är väldigt påläst när det kommer till träning, kost och hälsa. Var inhämtar du all kunskap och hur bär du dig åt för att hålla dig ajour inom dessa områden?
Jag anser att det är jätteviktigt att läsa mycket. Man måste vara medveten om att saker ändras – det kommer hela tiden nya forskningsrön och studier som jag tycker att man ska ta del av. Att praktisera det man läser är också väldigt viktigt för att befästa kunskapen. Jag inhämtar också kunskap från andra bloggar som fungerar som inspirationskällor för mig, som exempelvis Sanna Backmans Tasty Health, där man får väldigt mycket inspiration kring kost och hälsa, men även träning.
Det finns ett avsnitt på din blogg som heter ”Satsning 2015”. Vad går denna satsning ut på mer exakt?
Jag har under de senaste åren haft en dröm om att tävla i någon form av kroppsbygge, just kopplat till mitt intresse att forma kroppen. Jag har både läst och tittat på videos och helt enkelt kommit fram till att ett moment kallat Mens’s Physique är det som passar mig bäst.
Jag inledde satsningen för ungefär för ett halvår sedan. Det har varit mycket experimenterande med kroppen genom åren för att se hur den svarar på olika sätt att träna och olika sätt att hantera kosten.
Hur har det gått hittills? Känner du att du befinner dig på banan?
Jadå, jag känner att jag är på banan. Jag hade under en period lite problem med vänster biceps. Men under den praktiska delen av utbildningen på DS gick vi igenom detaljer där jag kunde korrigera min teknik i träningen. Jag är övertygad om att detta är en starkt bidragande orsak till att det har blivit bättre nu och att jag kan fortsätta min satsning på ett bättre sätt.
Hur skulle du vilja beskriva din egen filosofi när det kommer till träning och kosthållning?
Jag tycker att det är väldigt viktigt att ha ett mål och ett syfte med det man gör, och sedan gäller det också att hitta en träningsform som man uppskattar. Själv blir jag motiverad när jag ser att de saker som jag vill ska hända händer. Det är där filosofin ligger: att skaffa sig motivation och att ha roligt i det man gör. Ytterligare en viktig ingrediens är tålamod – saker händer inte på en gång, utan det är en långsiktig process där jag skulle vilja påstå att samtliga som har tålamodet att hinna uppleva framsteg i hälsan och att komma närmare sitt mål, även vill fortsätta i den riktningen.
Hur ser din egen träning ut för närvarande? Hur ofta och vad tränar du?
För närvarande ligger fokus på muskeltillväxt. Jag kommer så småningom att lägga in intervaller två gånger i veckan för att skapa bättre syreupptagningsförmåga, vilket är viktigt både för muskeltillväxt och förbränning. Jag har gjort ett eget schema som jag följer för att få in varje muskelgrupp minst en gång i veckan. Jag kör något som kallas ”periodisering” med sex veckors basövningar och assistansövningar följt av sex veckor med bara basövningar.
Mitt schema har jag lagt enligt en princip som jag kallar ”5+1”, där fem dagar är ämnade för specifika muskelgrupper och den sjätte är en ”priodag”, där jag lägger in det jag känner att jag behöver jobba extra på. Skulle jag känna att kroppen behöver vila på denna dag, så fokuserar jag på återhämtning istället. Det ska vara ett hårt, intensivt och fokuserat pass.
Hur ser ditt kostupplägg ut? Följer du någon särskild diet?
Ja, ”undvika socker-dieten”, haha. Jag läste någonstans att om man bara undviker socker så har man kommit en bra bit på vägen och det är lite så jag tänker. Givetvis spelar även andra aspekter in, och jag har gjort ett eget kostschema till mig där jag av erfarenhet känner att min kropp svarar bäst på en proteinrik kost. Just nu ligger jag på ett kaloriöverskott, vilket ska generera muskeltillväxt. Mycket handlar om närings-tajming där många skulle ha stor hjälp av att anlita just en certifierad kostrådgivare.
Slutligen, har du något råd till våra läsare som kämpar med sin träning?
Jag brukar säga att allt vi gör handlar om prioriteringar och planering. Mycket av detta hänvisar jag gärna till ämnet tid, eftersom det är just detta folk känner att de inte har. Men när jag i samtal med klienter kartlägger dygnets timmar så kommer vi allt som oftast fram till att det finns ganska gott om tid att avsätta till träning. Jag har ännu inte träffat en person som inte kan avsätta tre till fyra timmar till träning per vecka.
För många kan det vara ett väldigt passande alternativ att anlita en personlig tränare och kostrådgivare för att helt enkelt låta denna planera din träning och kosthållning. Du kommer i kommunikationen med din PT/kostrådgivare längs vägen även att bli ”utbildad” inom ämnet, då du lär dig hantera din träning och kost, men framförallt hur du ska anpassa detta till just din metabolism och livsstil.
Följ Davids blogg på www.inspiredbydave.se