dEMOTIONAL: Muskelrock med attityd

Kändisträning 15 Dec 2013

demotional

Metalbandet dEMOTIONAL är en grupp som spänner musklerna – både bildligt och bokstavligt talat. Vi träffade bandets båda sångare Nils-Petter Nilsson och Christopher Kristensen för att diskutera den svenska hårdrockscenens fysiska status, den bästa träningsmusiken och hur man håller sig i form under långa turnéer.

Hur föreställer du dig en typisk hårdrockare? Chansen är stor att du – precis som jag – målar upp en mental bild av en ganska mager och långhårig kille klädd i skinnjacka, bandtröja och tighta jeans. Den bilden kan dock vara på väg att förändras.

Det Växjö- och Göteborgsbaserade metalbandet dEMOTIONAL ställer nämligen traditionella uppfattningar om hur hårdrocksmusiker ska se ut på ända med sin välpolerade scenklädsel och trimmade fysik. Bandet har sedan starten 2009 gjort något av en kometkarriär på den svenska metalscenen och visade sig snabbt bli en kraft att räkna med då musikvideon till låten ”When She Cries” blev en stor hit på YouTube och MySpace. Sedan dess har de hunnit spela in debutalbumet State: In Denial och turnera vida omkring med sin nuvarande sättning, bestående av sångarna Nils-Petter Nilsson och Christopher Kristensen, gitarristerna Sebastian Fjordevik och Johan Olofsson, basisten Kristoffer Lindh samt trummisen Tommy Magnusson. ”Det var först för tre år sedan som sättningen blev fulltalig och då började vi köra helhjärtat som dEMOTIONAL”, berättar Nils-Petter, som står för skönsången i bandet. ”Så vi är hyfsat färska i gamet, men det har verkligen gått hur bra som helst.”

Vi befinner oss i konferensrummet till företaget där både Nils-Petter och hans sångarkollega Christopher jobbar, efter att ha hängt med dem på ett svettigt träningspass på ett gym i Växjö. Över en kopp kaffe samtalar vi så smått om gruppens influenser – namn som Killswitch Engage, In Flames, Corroded och Dead By April nämns – och kommer snart in på ett ämne som ligger de båda varmt om hjärtat, nämligen träning.

Har alla i bandet träning som ett gemensamt intresse?
Nils-Petter: Absolut! Alla i bandet tränar ganska seriöst på olika sätt. Och det är ju nästan ett måste för att orka i den här branschen, annars klarar man inte av det.

Christopher: Fysiskt sett så är det ganska krävande att stå på scenen och använda lungorna på det sättet i en timme. Då måste man ju hålla uppe fysiken. Vi har ju gjort oss kända för att ha en jäkla show på scenen och då måste man kunna hålla det till 110 procent.

Nils-Petter: I början var jag helt död efter ett gig – jag kunde knappt gå. Kombinationen av alla statiska ställningar och det faktum att jag flyger runt som en apa och håller låda är rena döden för nack- och lårmusklerna.

Christopher: Jag fick feber efter varje spelning de första gångerna. Jag klarade inte av det.

Nils-Petter: Om man ska orka hålla ångan uppe när man är ute och spelar, och sedan ha energi till att vara social efteråt, så måste man ha bra fysik. Det går inte annars.

Vad har ni för träningsbakgrund?
Christopher: Jag har spelat fotboll nästan hela livet, så högt upp som i division tre. Jag har också tränat längdskidåkning och var klubbmästare när jag bodde i Norge. Jag har sysslat med lite allt möjligt, men på senare tid blev det mest bara fotboll. Sen skadade jag knäet och då blev det gymträning.

Nils-Petter: Vi har ju lite olika kroppsformer. Jag är ju bulktypen och gammal brottare,
så jag har legat och knådats med håriga hanar och härdats den vägen. Därför jobbar jag mer med explosivitet och volym, även om jag borde köra uthållighet mer än vad jag gör. Det är roligare att lyfta mycket än att lyfta lite fast fler gånger.

Sysslar ni med någon annan form av träning?
Christopher: Ja, löpning måste man ju träna. Det blir löpning och crosstrainer för min del.

Nils-Petter: Ja, definitivt. När man är ute och turnerar finns det inte alltid tillgång till gym och då får man ta alla chanser som bjuds. Har man en fotboll så lirar man lite boll, exempelvis.

Vad har ni för mål med er träning? Är det att bli stora och muskulösa eller bara bli mer vältränade i största allmänhet?
Christopher: Självklart är det att bli biffiga, haha! Vi vill ju kunna slita av oss skjorta och kavaj på scenen.

Nils-Petter: Ja, eller kunna spräcka skjortan så att knapparna flyger ner bland publiken!

Hur brukar era träningspass se ut?
Christopher: Jag hänger oftast på Nils-Petter, så det får han svara på.

Nils-Petter: Jag brukar köra två muskelgrupper per dag, och jag tränar fem till sex gånger i veckan. Då börjar jag med en halvtimmes löpning eller crosstrainer, och sedan kör jag tre set med tolv repetitioner i tre eller fyra olika övningar för varje muskelgrupp. Just tolvorna är ju klassisk Arnoldpump. Sen är det väl dags att variera det nu – jag har kört på det upplägget rätt länge. Jag körde mycket på sexor innan, men man vill ju hålla det lite olika så att kroppen inte vänjer sig. Sen försöker jag få in nya nya övningar emellanåt – det är jäkligt viktigt.

Christopher: Jag tränar egentligen inte på gymmet nu, det har jag inte gjort på tre veckor. Jag kör med en PT som ska slimma ner mig, så jag käkar bara kvarg och springer. Jag lever på svältgränsen, men det känns som om jag börjar piggna till rejält.

Vad kör ni mest: bas- eller isoleringsövningar?
Nils-Petter: En del isoleringsövningar vill man ju trycka in för att få det där riktiga burnet. Det är svårt att hitta, men när man väl får till det så är det ju skitkul. Men jag har inget emot att ta i med hela kroppen. Låren är ju sjukt viktiga – dem är man ju helt död i på scenen annars.

När det kommer till träningsmusik – vad föredrar ni då?
Nils-Petter: På vissa gym kan de ju brassa på med Rammstein eller något annat tungt, och då blir man ju skitnöjd och kan börja ta i ordentligt. Men de flesta gym kör ju på house eller någon annan typ av dansmusik.

Christopher: Men det är rätt skönt när man får in takten och flowet till det också. Men jag känner mig helt klart mest bekväm med att träna till metal.

Nils-Petter: Något jag kan bli vansinnig på är när det helt plötsligt kommer en Celine Dion-dänga när man ligger och matar. Det blir ju totalkaos! Då är det bättre att de kör på med lite ordentlig metal så att man håller ångan uppe. Det ska vara mycket dynamik och kraftiga refränger så att man orkar pressa sig lite extra!

Är dEMOTIONAL bra träningsmusik?
Christopher: Ja, lätt!

Nils-Petter: Jag har faktiskt hört att de kört vår musik på ett par gym, så jo – det ska nog gå att träna till.

Christopher: Man vill väl kanske inte stå och lyssna på sig själv när man står på gymmet – det känns lite väl ego.

Nils-Petter: Haha, jag tycker det känns rätt fint att kunna stå framför spegeln, lyssna på sig själv och tänka: ”Fan vad bra jag är”!

Hur vanligt är det egentligen med rockmusiker som håller igång på en lika seriös nivå som ni?
Christopher: Av de vi har träffat är det inte så många. Alla ska ju vara så där rockerssmala.

Nils-Petter: Kommer man upp sig lite och blir lite mer professionell i sitt musikutövande och kör på daglig basis, då har man inget val – då måste man ha bra fysik. Men är det så att man bara lirar någon gång i månaden så kan man komma undan med att vara lite sämre tränad.

Ungefär hur ofta är ni ute och turnerar?
Nils-Petter: Det är olika från period till period. Ibland ligger man ju ute och kör varje helg. Nu håller vi ju på att skriva på andra plattan, så då blir det ju inte lika mycket turnerande.

Christopher: Vi släppte ju vår debutplatta nu i maj, så mycket fokus har ju legat på det. Men vi har ju varit och turnerat i Finland och senast nu i Spanien, och det blev stor succé.

Hur skulle ni vilja beskriva turné-livet? Lever ni rock’n’roll-drömmen när ni är ute och giggar?
Christopher: Nej, vi gör nog inte det.

Nils-Petter: Gör vi inte…?

Christopher: Äh, vi käkar ju kvarg mellan spelställena och sticker ut och springer.

Nils-Petter: Jo, men sen är det ju faktiskt mycket pilsner och sena nätter.

Hur bär ni er åt för att hålla er i form när ni är ute och lirar?
Christopher: Man får försöka tänka på vad man stoppar i sig och gå ut och gå eller träna på gym så fort man får möjlighet. Man får också tänka på att inte ta de där extrabärsen på kvällen så att man håller sig lite redig i alla fall, men det är svårt…

Nils-Petter: Det är viktigt att hålla sig aktiv och hitta på grejer. Får man tag på en frisbee exempelvis, så är det ju bara att kasta om man får lite tid över. Vi tränar också på hotellgym när det finns tillfälle, och sen får man faktiskt inte glömma att gigen i sig är rena fyspassen.

Hur förändras kosten när ni är ute på längre turnéer? Går det verkligen att hålla sig till kvarg i flera dagar i sträck?
Nils-Petter: Det är ju oftast långt mellan både spelställena och måltiderna. Man sitter inklämd i en bil i flera timmar och när man väl kommer fram så får man en hamburgertallrik. Då är man ju hungrig som ett djur och bara trycker i sig den.

Christopher: Nej, det är inte lätt. Det blir mycket hamburgertallrikar och sådant.

Nils-Petter: Sen är ju mattiderna bedrövliga – det händer att man äter vid tre på natten.

Blir det mycket festande?
Christopher: Ja, när vi är ute och spelar så blir det så, och så försöker vi hålla igen när vi är hemma.

Nils-Petter: Att lyckas som musiker handlar ju om… ja, man måste ju göra bra musik såklart, men det handlar om nätverkande. Man ska lära känna folk och bli polare med alla. Minglandet och att träffa folk efter gigen är väldigt viktigt.

Christopher: Att tacka nej till shots som fans bjuder på är ganska svårt.

Nils-Petter: Ja, man har ju alltid en öl i näven när man står och minglar, så det blir en del pilsner. Det är en jäkla sockerbomb.

Hur noga är ni med kosten till vardags?
Nils-Petter: Det är till vardags vi försöker superkompensera. Då är vi duktiga.

Christopher: Ja, vi är riktigt noga med kosten och har varit det ett bra tag.

Nils-Petter: Sen kommer dippen när vi är ute.

Följer ni några särskilda dieter?
Christopher: Ja, jag gör det just nu. Min PT har granskat mig och sedan utformat en plan utifrån det. Jag äter uppvägda mängder kycklingfilé, ris och omelett.

Nils-Petter: Du ligger ju inte över 1 000 kalorier om dagen…

Christopher: Nej, inte nu. Nästa vecka ska han göra ett nytt schema som är lite mer mänskligt, så att jag kan äta ordentligt och orka stå på gymmet och kötta igen.

Nils-Petter: Min diet består väl i att jag äter allt jag ser, fast jag försöker dra ner på pasta och potatis.

Ni är ju inte bara vältränade utan dessutom välklädda när ni spelar. Finns det någon story bakom det eller speglar det bara hur ni klär er till vardags?
Christopher: Det var egentligen en ren slump. Vi skulle spela in vår första musikvideo till låten ”When She Cries” och då skulle vi ha ett begravningstema.

Nils-Petter: Jag skulle dö i videon och så skulle alla sörja mig.

Christopher: Efteråt funderade vi på hur vi skulle få bandet att sticka ut, och då tänkte vi att vi skulle klä upp oss riktigt snyggt, vilket inte är vanligt inom metalkretsar. Och då spann vi vidare på idén för att vara lite mer unika.

Nils-Petter: Vi fick bra respons direkt efter giggen. Man kan verkligen se att vi är en grupp, det ger en enhetlig känsla. Och rent visuellt så blir det lättare att placera och komma ihåg oss.

Hur ser den närmaste framtiden ut? Vad har ni för projekt på gång?
Christopher: Vi har ganska många bollar i luften just nu. Vi håller på att spela in skiva nummer två, som vi är halvvägs inne i, och sen har vi precis sammansvetsat våra bokningsbolag för Europa och Skandinavien.

Nils-Petter: Vi ska spela in en ny musikvideo och sen ska vi ut och gigga för hela slanten. Det kommer att bli mycket dEMOTIONAL – det återstår bara att se hur vi ska få tid för alltihop!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.