Det där med nyårslöften och träning blir sällan som man tänkt sig..
Traditionen att avlägga ett eller ett flertal nyårslöften när klockan slår tolv på nyårsnatten är en långt gången tradition, som troligtvis har sitt ursprung från den välkända vetenskapsmannen Benjamin Franklin. Franklin introducerade redan på 1700-talet uttrycket “att sträva efter goda föresatser inför det nya året”. Med det nya året stampande ute i farstun inträffar säkert som amen i kyrkan ett par saker med oss människor: de flesta av oss tappar fullständigt fattningen vad gäller konsumtion och mat. Vi köper grejor till oss själva och till våra nära och kära som två dagar efter julafton läggs ihop med massvis av andra prylar längst in i ett skåp. För att glömmas bort. Och mat äter vi, i kombination med obskyra mängder godis och choklad, som om en zombieapokalyps stod för dörren, med tillhörande svält, mord och elände. Vi verkar resonera likt så att det är bäst att passa på att äta alla praliner i det understa lagret av Aladdin-asken medan tid äro (med eller utan trillingnöt, ska tilläggas).
Våra nyårslöften är vanligtvis relaterade till att förbättra vår hälsa eller vårt utseende. Men vi kan dessvärre ha svårt för att hålla dessa, då de oftast handlar om så pass stora förändringar att de snabbt känns ouppnåeliga, vilket gör att vi lätt ger upp. När du står där på nyårsnatten och skålar med dina nyårslöften i åtanke, så kan du hjälpa dig själv genom att också lägga upp en plan för dem. Dela upp målen i mindre delmål, sätt ett tydligt start- och slutdatum och lägg in belöningar för varje delmål som du uppnår. Då kommer du att ha större chans att lyckas uppnå dem.
Om ditt nyårslöfte är att börja träna, träna då ett par gånger i veckan, och gärna tillsammans med någon annan. Det är lättare att komma iväg och inte smita undan om man är två. Eller om du exempelvis har bestämt dig för att åka Vasaloppet eller springa ett maraton, planera då gärna in ett eller två mindre lopp innan ditt stora slutmål.
Vänta inte till nyår
Det är visserligen bra med ett startskott på nyårsafton, men i och med att det är ganska svårt med beteendeförändringar, är det bättre att börja när man känner som högst motivation. Börja därför direkt, och vänta inte till nyårsdagen. Det tar cirka tre månader att få in en ny vana eller bygga upp en ny rutin. Att starta, första gången du går till gymmet eller första löprundan, känns oftast relativt lätt men att fortsätta eller att fullfölja en stor förändring på sikt kan vara svårt. Därför är det viktigt att “sluta börja träna”. Gör istället små förändringar i ditt dagliga liv, som att promenera till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller stå upp vid ditt skrivbord på kontoret.
Sätt dig i lugn och ro och fråga dig själv: ”Varför ska jag träna mer?” Skriv ner de punkter som du kommer på och som motiverar dig. Skriv så här: ”Jag ska träna därför att …” och så fyll på med dina tankar.
Mina främsta anledningar till att träna är:
1. Jag vet att jag förlänger livet.
2. Jag blir piggare och orkar mer både fysiskt och psykiskt.
3. Jag håller smärtan i knäna borta och utvecklar min styrka.
Om du vill ha något som du inte har så måste du börja göra något som du inte gör. Det låter ju självklart, men låt oss vara realistiska. De flesta av oss har inte en massa tid över där vi enkelt kan stoppa in en rad träningspass – alltså måste du välja bort något till förmån för träningen. Om du inte känner att detta är möjligt, titta på listan med anledningar som du just skrivit. Är dessa viktiga för dig? Hur viktiga är de?
Viktigare än något annat du använder din tid till? Bra, då kan du minska tiden för de sakerna och göra plats för träningen där. Det är svårt att bara packa in mer saker i ett redan späckat schema. Något måste bort om du vill göra plats för något nytt.
Slutligen, tänk på att träningen du avsätter tid för kommer att frigöra må-bra-hormon i kroppen, som både minskar smärta och ökar välbefinnandet, vilket gör att du både blir en gladare och lugnare person.
-PEACE OUT-
♣
/Staffan