Diet under lupp: lågkolhydratkost

Kost & Mat 1 feb 2017

LCHF och andra lågkolhydratdieter är ständigt i hetluften. Hur effektiva – och hälsosamma – är de egentligen? Och hur väl funkar de för dig som tränar hårt?

low-carb

IDÉN Kroppens ämnesomsättning är förhållandevis anpassningsbar, det vill säga den tar i regel hand om det du äter och utvinner energi där ur på bästa sätt. Förser du den med snabba kolhydrater, blir detta också kroppens primära källa till energi. Så även om den skulle kunna tillverka glukos från andra källor, gör den inte detta, helt enkelt därför att den inte behöver. Om du istället låter protein och fett vara din främsta näringskälla, så kommer din kropp att använda dessa ämnen som energi istället –vilket alltså innebär att din kropp blir effektiv när det kommer till att förbränna fett. Du kommer också att undvika insulintoppar och få ett mer balanserat blodsocker, vilket gör att du slipper sötsug.

FORSKNING Här finns ganska omfattande studier som visar att lågkolhydratkost, till skillnad från en kost med väldigt lite fett, är mer effektivt ur viktminskningssynpunkt, samt minskar också risken för hjärt-kärlsjukdom. Det finns till och med studier som visat att lågkolhydratkost kan bromsa påbörjan till typ 2-diabetes.

FÖRDELAR Förutom ovan nämnda positiva aspekter, så finns det viss forskning på att de molekyler vi kallar för ketoner, som skapas vid ett mycket lågt intag av kolhydrater, till viss del kan bromsa åldrandeprocesser i kroppen. Många näringsexperter förespråkar en kost som generellt är fattig på kolhydrater, men där man använder kolhydrater för att ladda upp med snabb energi i samband med träning.

NACKDELAR I början, särskilt om man är van att äta mycket snabba kolhydrater, är det här en kost som är ganska svår att ställa om till eftersom kroppen är inställd på vilja ha snabb energi så lättillgängligt som möjligt när detta krävs. Det är också en ekonomisk nackdel, eftersom en stor del av den kost vi äter idag, som spannmål och gryn av olika slag, är billiga källor till näring, i motsats till bra fett- och proteinrik mat i många fall.

DIETISTEN SÄGER ”Kolhydrater har fått dåligt rykte på sistone, men sanningen är att de spelar en viktig roll för att kroppen ska fungera optimalt”, säger dietisten Yolanda Hinchcliffe. Egentligen handlar det om vilka kolhydrater och hur mycket du stoppar i dig. ”Är du elitidrottare så behöver du antagligen äta mer kolhydrater än om du sitter still på ett kontor hela dagarna och kör ett eller två pass på gymmet i veckan. Till syvende och sist är det du själv som bär ansvaret för att avgöra hur mycket fett, kolhydrater och protein som just din kropp behöver.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.