Experten: Därför ska du inte äta potatismos

Övrigt 31 okt 2015

Om du trodde att du hade koll på alla regler kring hur du äter hälsosamt kan du kanske tänka om nu. Professorn Rodney Bilton har ägnat 15 år åt att ta reda på hur man bäst ska äta för att hålla formen och vara hälsosam. Här är hans råd.

Mosa inte potatisen

Koka, baka, steka – allt är bättre än att mosa potatisen. Om du mosar den kommer nämligen 25 procent mer socker att frigöras, jämfört med om du skär den i stället. Hur vi tillagar maten kan alltså påverka hur mycket socker som frigörs i blodet. Potatis och andra kolhydrater innehåller små korn av stärkelse. När du gör mos eller puré av den, förvandlas stärkelsen till socker. Av samma anledning är det bättre att äta ett helt äpple än äppelpuré, och i sin tur är äppelpuré bättre än äppeljuice.

 

Drick vatten – minska ryggontet

De flesta av oss dricker för lite och amerikansk forskning menar att det är så många som 75 procent av oss som kan vara kroniskt uttorkade. För lite vätska påverkar mycket i kroppen, men något oväntat är att det faktiskt har påverkan på ryggen. Forskare har kommit fram till att åtta-tio glas vatten om dagen kan minska ryggont avsevärt. Att ha för lite vätska i kroppen innebär nämligen att både blodet och ledvätskan blir tjockare och därmed trögare. Att dricka vatten är också ett bra sätt för att påskynda viktnedgång, eftersom uttorkning gör det svårare att gå ner i vikt.

 

Var försiktig med tofu

Vegetarianer som äter mycket tofu bör se upp. Kroppen kan få mineralbrist om man inte tänker sig för. Tofu är gjort på sojabönor som är rika på fytinsyra, vilket kan blockera upptaget av viktiga mineraler som framför allt zink, men också kalcium, magnesium och järn. I Japan där det äts betydligt mer tofu än här undviker man problemet genom att äta det tillsammans med en typ av sojabönprodukter som miso eller natto, vilka har en naturlig bakterie i sig som minskar fytinsyran i maten.

 

Faran med smoothie

Våra kroppar behöver insulin, eftersom det reglerar blodsockret. Därför bör vi vara lite försiktiga med att dricka för mycket smoothies. Hur det här går ihop? Jo, våra kroppar har en begränsad kapacitet för att ta hand om höga doser av fruktos, det vill säga fruktsockret som finns i bland annat fruktjuicer och smoothies. Insulin utsöndras när vi får förhöjda doser av glukos i blodet, till exempel när vi har ätit. Höga doser av fruktos gör att kroppen slutar producera insulinet, och får då svårt att kontrollera sockerhalten i blodet. En följd av det kan vara att kroppen lagrar fett, och vi ökar risken för fetma och typ 2-diabetes.

 

Ät omogna bananer

Gröna bananer, liksom fullkorn, grönsaker och fibrer, innehåller nyttig stärkelse som ger långvarig energi. Även om stärkelsen innehåller kolhydrater får den inte ditt blodsocker att stiga. Gröna bananer orsakar inget sockersug efter att du ätit det, och det är dessutom bra för den som vill gå ner i vikt eftersom blodsockret hålls på en jämn nivå.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.