Fettförbrännare

Träning 24 apr 2013

Vad är det för något? Fettförbrännare kallas också för termogener, och består av en blandning av olika örter och stimulanter som höjer kroppstemperaturen något och kan hjälpa dig att bränna fler kalorier under träning. Efedrin, som är den syntetiska versionen av den kinesiska örten efedra, var tidigare en vanlig ingrediens i termogena tillskott, men är numera ett receptbelagt läkemedel på grund av sina skadliga biverkningar och beroendeframkallande egenskaper.

Varför behövs de? Termogena tillskott hjälper dig att bränna fler kalorier genom att höja kroppstemperaturen. Vissa av dessa säger sig också kunna stimulera adrenalinproduktionen, öka ämnesomsättningen eller dämpa aptiten, men det finns inte särskilt mycket som talar för att det verkligen skulle stämma. En proteinrik kost och regelbunden träning ger med största sannolikhet det bästa resultatet om du är ute efter att gå ner i vikt.

Vem behöver extra tillskott? Termogena tillskott ökar kroppens produktion av kortisol – ett stresshormon som i vissa fall kan göra så att du lagrar fett kring magen, i synnerhet om du redan lever ett ganska stressigt liv. I extrema fall kan ett intag av termogena tillskott leda till att adrenalinproduktionen slås ut. Om du anser dig behöva fettförbrännare ska du alltid prata med en läkare först.

Hur mycket behöver jag? Följ anvisningarna på förpackningen, men var försiktig om du har tänkt att använda dessa tillskott under en längre period.

När behöver jag dem? De flesta termogena tillskott innehåller koffein, vilket innebär att det förmodligen är bäst om du tar dem på morgonen. Ta dem aldrig efter klockan 14:00 eftersom de påverkar sömnen, och följ alltid anvisningarna på förpackningen.

Några biverkningar? Väldigt höga doser av efedrin kan ge allvarliga biverkningar, som hjärtklappning, ångest, insomningssvårigheter, kräkningar och yrsel. Örtalternativen är i allmänhet säkrare, men kan ändå ge biverkningar om du tar för höga doser – vissa höjer blodtrycket och kan till och med orsaka störningar i hjärtrytmen.
Pulver

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.