God natt

Träning 20 jan 2016

Hemligheten till att hålla dig skadefri finns i dina drömmar.

Nalle

Att sova gott om natten är viktigt för dig som tränar: sömnbrist kan bland annat leda till försämrad produktion av viktiga hormoner som testosteron. Nu har amerikanska forskare även upptäckt att en god nattsömn är av central betydelse om du vill hålla dig skadefri.

Forskarna kunde se att antalet timmar sömn per natt påverkar skadefrekvensen mer än mängden träningstimmar. Personer som sover mindre än åtta timmar per natt löper 1,7 gånger högre risk att skada sig när de tränar, jämfört med dem som sover mer än så. Detta beror förmodligen på bristen på djupsömn, den sömnfas under vilken blodflödet ut till musklerna ökar och de förses med näringsämnen som hjälper dem att reparera mikrobristningar och växa.

Det finns flera appar och prylar på marknaden som sägs kunna förlänga djupsömnen. Aura är ett slags alarmur (2 890 kr, coolstuff.se) som ger ifrån sig lugnande ljus- och ljudfrekvenser för att stimulera kroppens produktion av sömnhormonet melatonin, men om du inte har lust att punga ut med nästan 3 000 kronor för en väckarklocka så hjälper appen Sleep Genius dig att övervaka din sömn helt gratis.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.