Gröna tomater hjälper dig att bygga muskler

Tips 8 jun 2014

greentomatoes

Det låter kanske osannolikt, men gröna tomater kan hjälpa dig att bygga både större och starkare muskler.

Med hjälp av en mätmetod som tidigare använts för att identifiera ett ämne i äppelskal som muskelbyggande, har nu ett forskarteam från University of Iowa i USA upptäckt att tomatidin – ett ämne som finns i gröna tomater – hjälper kroppen att bygga muskelmassa och skyddar mot muskelförtvining.

”Muskelförtvining är ett resultat av åldrande och diverse sjukdomar och skador, och orsakar många problem för de som drabbas, deras anhöriga och hälsovården i allmänhet”, säger Christopher Adams, biofysiker vid University of Iowa. ”Tråkigt nog finns det inget effektivt sätt att hindra musklerna från att förtvina. Motion hjälper visserligen, men inte i tillräckligt stor utsträckning och många som är sjuka eller skadade har heller ingen möjlighet att träna.”

Mer muskler, mindre fett
I en ny studie som publicerades den 9 april i Journal of Biological Chemistry, letade Adams efter en molekylär sammansättning som skulle kunna behandla muskelförtvining. Han lyckades identifiera tomatidin, som han upptäckte ger upphov till positiva förändringar i förtvinade muskelceller.

Därefter testades ämnet på möss. Förutom att bota muskelförtvining hos sjuka möss, utvecklade de friska möss som matades med foder innehållande tomatidin större muskler och blev starkare och mer uthålliga. Dessutom minskade deras fettvävnad.

”Gröna tomater är säkert att äta i måttliga mängder”, säger Adams. ”Men vi vet inte hur många en person skulle behöva äta för att komma upp i samma dos tomatidin motsvarande den vi gav mössen. Vi jobbar hårt för att kunna ta reda på det, och är på sikt intresserade av möjligheten att tomatidin kan komma att ingå som en ingrediens i kosttillskott.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.