Håll koll på kosten

Tips 20 apr 2013

Ät rätt och på rätt tider för en effektivare förbränning.

Ska jag äta innan jag tränar?
”Ja, absolut – såvida du inte är ordentligt muskulös”, säger PT:n Adam Gethin. ”Den genomsnittlige mannen har inte den muskelmassa som krävs för att han ska kunna träna på fastande mage – vilket också kan höja produktionen av kortisol. Om du ska träna utan att ha ätit innan – exempelvis på morgonen – ska du se till att förebygga muskelförlust genom att ta aminosyretillskott.”

Kan jag äta direkt efter träningen?
”Om du äter nyttigt, tränar hårt och ’förtjänar’ dina kolhydrater, kommer du inte att bli fet om du äter dem på kvällen”, säger Gethin. ”Den genomsnittlige gymkillens insulinkänslighet befinner sig på sin topp mot slutet av dagen, vilket innebär att hans förmåga att hantera kolhydrater är optimerad – och eftersom motståndsträning förbättrar insulinkänsligheten går det hur bra som helst att äta kolhydrater efter ett träningspass.”

Ska jag testa periodisk fasta?
”Ett allt större antal experter på fettförbränning förespråkar periodisk fasta”, säger styrkecoachen Chet Morjaria. ”Denna går till på så vis att man inte äter under långa perioder – vanligtvis 15–24 timmar – varpå en ätperiod följer. Periodisk fasta lär kroppen att använda energin du förser den med så effektivt som möjligt, och förebygger plötsliga hungerattacker. Testa att äta en tidig lunch, hoppa över middagen och ät sedan en sen frukost – så att det går åtminstone 15 timmar mellan måltiderna – för att se hur det funkar för dig.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.