Hugo Rosas – hungrar ständigt efter nya utmaningar

Träning 30 jun 2016

Det är svårt att inte imponeras av Hugo Rosas – CrossFit-atlet, bloggare och entreprenör – då allt han rör vid verkar förvandlas till guld. Vad är receptet på framgångarna? En rejäl portion driv, några skopor tävlingsinstinkt och en smula rastlöshet, visar det sig.
Av: Olof Jisborg Foto: Fredrik Wannerstedt

Hugo

Man kan inte annat än förundras över Hugo Rosas: killen som inte nöjde sig med att driva en framgångsrik blogg, utan startade inte mindre än tre bloggportaler för att trygga sin framtid, och som ett år efter han testat CrossFit för första gången tävlade på elitnivå i CrossFit Regionals – sportens motsvarighet till ett europamästerskap. Att kalla honom ”högpresterande” är med andra ord lite av en underdrift, men i brist på en bättre beskrivning får det duga. Enligt Hugo själv är det till stor del hans djupt rotade tävlingsinstinkt som ligger till grund för hans enorma driv.

”Jag har svårt att göra något halvhjärtat och allt blir roligare om jag får tävla och visa vad jag går för – det sporrar mig såväl i min träning som i vardagen”, säger Hugo. ”Jag skulle aldrig hålla på med CrossFit bara för att motionera. Jag funkar inte riktigt så. Så fort jag ställer mig i boxen blir det tävling i mitt huvud och det gäller det mesta jag ger mig in i. Det är på både gott och ont, tror jag.”

Tävlingsinstinkten har funnits där under hela Hugos uppväxt i Södertälje, som präglades av idrott och träning. Nio år gammal började han spela ishockey, som 15-åring tog han en plats i Södermanlands TV-pucklag och spelade sedermera på elitnivå med SSK:s juniorer – men när karriären inte gick i den riktning han ville valde han att lämna hockeyn bakom sig.

”Någonstans gick tåget. Jag började bli vuxen och fattade att jag aldrig skulle komma till NHL”, berättar Hugo. ”När jag inte tog plats i Södertäljes A-lag valde jag att skriva på för Väsby i ettan. Men jag tappade sugen lite grann eftersom hockeyn tog upp väldigt mycket tid och i den åldern finns det mycket andra saker som är roliga. Det var nog så att jag inte brann tillräckligt mycket för att fortsätta, och 21 år gammal la jag av efter två säsonger i Väsby.”

Enter: CrossFit
Efter hockeyn följde en period då Hugo tyckte all träning var ”värdelös”. Motivationen saknades. Drömmen om att bli hockeyproffs hade alltid varit den stora drivkraften, och utan den kändes träningen som ett nödvändigt ont – något som man gör för att se bra ut på stranden. I ett försök att hitta gnistan igen började Hugo med thaiboxning för att se om det kunde vara vägen tillbaka, men hans kropp var för trasig och orörlig efter hockeyn för att en kampsportskarriär skulle vara möjlig. Det var inte förrän 2014 – då hans tränare introducerade honom för hans livs första WOD – som han verkligen hittade rätt.

”Mina tränare hade varit i Finland och gått en level 1-utbildning och när de kom tillbaka satte de ihop en klassisk CrossFit-WOD på kampsportsgymmet”, berättar Hugo. ”Redan från start kände jag att det här var en träningsform som passade mig perfekt. Jag kände igen mig i det tunga och högintensiva från hockeyn och såg ett tydligt mål med passet. Därför var det lätt att motivera mig själv. Efteråt kunde jag känna hur endorfinerna utlöstes och från den dagen har det bara fortsatt.”

Det här var alltså 2014 – ett år senare tävlade Hugo i CrossFit Regionals, där han med sitt lag Team Alpha kvalade till en plats i CrossFit Games. Hur kan en sådan kometkarriär ens vara möjlig?

”Jag är inte rädd att ta mig an nya utmaningar. När jag ger mig in i någonting så tror jag på det och ger mig inte förrän jag lyckas”, säger Hugo. ”Min utveckling blev också snabbare tack vare att jag fick bra hjälp redan från början och hade förmånen att träna med en av Europas främsta CrossFit-atleter, Númi Katrinarsson. Dessutom hade jag en hel del gratis via hockeyn: jag är van vid en hög träningsvolym, har ett muskelminne som många andra inte har och min kropp anpassar sig väldigt fort, vilket jag tror är en av nycklarna. Jag kunde lasta på och köra med hög volym utan att gå sönder, trots att jag var ny inom sporten.”

Precis som många andra CrossFit-atleter har alltså Hugo en bakgrund som elitidrottare, vilket enligt honom är en förutsättning för att nå riktigt långt inom sporten. ”CrossFit har ju inte funnits särskilt länge, så utan någon idrottsbakgrund är det i princip omöjligt att prestera på en högre nivå”, säger han. ”Det krävs många års erfarenhet av tidigare träning och man måste ha utövat någon annan sport – helst på elitnivå – för att lyckas.”

I slutet av maj åker Hugo återigen till Regionals med sitt lag, och siktet är såklart inställt på CrossFit Games i Kalifornien som går av stapeln i juli. Därefter är målet att ta sig individuellt till Regionals.

”Det är ett realistiskt mål som jag har just nu”, säger han. ”Sedan får vi se.”

Ett framgångsrikt experiment
Men trots de snabba framgångarna inom sporten är det inte som CrossFit-atlet Hugo främst har gjort sig ett namn – utan som bloggare och entreprenör. Han har en av Sveriges allra mest välbesökta träningsbloggar med 70 000 unika besökare i veckan, och när den startades var den delvis tänkt som ett experiment för att se om en killblogg kunde få följare.

”Jag hade följt med i vad som hände i bloggvärlden lite grann, och såg att den dominerades av tjejer”, säger Hugo. ”Jag ville kliva in på den marknaden och visa att en vanlig sportkille kan driva en blogg och få den att bli stor. Det var jag och två kompanjoner som startade upp bloggen 2009 och testade ett nytt koncept i form av utmaningar. Jag blev The Challenge Boy och fick ta mig an alla möjliga knäppa utmaningar som filmades och lades ut. Det blev populärt och bloggen växte sig väldigt stor ganska snabbt.”

Målet med bloggen blev att ta sig upp på topp tio-listan över de mest besökta bloggarna i Sverige och när det blev verklighet hade Hugo varit ursäktad om han hade lutat sig tillbaka, slängt upp fötterna på soffbordet och njutit av framgången – men istället hungrade han efter mer och startade upp bloggportalen Myshowroom, följd av vimedbarn.se och myfitbody.se.

”Jag behövde en ny utmaning”, berättar han. ”Och att driva en blogg kan absolut generera en inkomst, men om du frågar mig så är det ett väldigt osäkert kort att förlita sig på. Vi har ingen aning om hur det ser ut imorgon – min blogg kanske dör, men 20 000 andra bloggar kommer ju inte att dö samtidigt. Det var så jag tänkte när jag byggde upp de här portalerna.”

Superkroppen
Det blev snabbt populärt att använda Hugos olika portaler – bland annat på grund av att man som bloggare enkelt kunde tjäna pengar på sin blogg – men förra sommaren kände han sig klar med projektet och sålde dem. Entreprenörskapet fortsätter dock i form av den funktionella drycken Clean Fit, som lanserades förra året, och nu prövar Hugo även vingarna som författare med boken Superkroppen: Träna 2 månader med Hugo Rosas, utgiven på Pagina förlag, där läsaren med hjälp av funktionell träning och Hugo som coach ges möjligheten att bygga drömkroppen på åtta veckor.

”Det är många som kommit fram till mig och frågat hur de ska bära sig åt för att komma i form, och ofta handlar det om personer som helst inte vill gå till gymmet”, berättar Hugo. ”Det var det som gav mig den första idén till boken. Jag vill visa att det inte behövs något gym och i princip inga redskap, utan att man kan komma i form bara genom att använda sin egen kroppsvikt. Många är alldeles för okunniga och nöjer sig med att sticka ut och springa tre gånger i veckan när de ska komma igång med träningen, för de kan inget annat. Det är också något jag vill få fram via boken, att träning är så mycket mer än så.”

Med ”superkroppen” syftar Hugo inte nödvändigtvis på en deffad beachkropp, utan en kropp som är stark, funktionell och välmående. ”Jag tror vi måste röra oss bort från det rådande idealet och synen på hur man ’ska’ se ut”, säger han. ”Ett sätt är att få människor att prova nya sätt att träna så att de själva känner den faktiska skillnaden mellan att må bra och att se bra ut – det är en ganska stor skillnad. Folk är rädda för att testa högintensiv träning när de vet att de inte är i särskilt bra form. De är rädda för att göra bort sig och går tillbaka till det de känner sig bekväma med. Så främst tror jag att det handlar om att få folk att kliva ur boxen och testa något nytt.”

För den som vill ta sin träning ett steg längre och bygga en välbalanserad allroundfysik rekommenderar Hugo CrossFit. ”Det är en träningsform som verkligen genererar bra grejer”, säger han. ”Du får ett bättre grundflås, blir starkare och bygger muskler. Muskulaturen man bygger är väldigt jämn rakt igenom. Själv har jag blivit mycket mer proportionerligt byggd sedan jag började med CrossFit. Förr körde jag mest mina favoritmuskler när jag tränade på gym – bröst, triceps och biceps – men nu jobbar jag med alla muskelgrupper i kroppen hela tiden. Dessutom har min rörlighet blivit mycket bättre. All stelhet från att ha åkt böjd över en klubba under alla år som hockeyspelare är borta.”

En hektisk tillvaro
Som CrossFit-atlet på elitnivå, toppbloggare och entreprenör är tillvaron mer eller mindre alltid hektisk för Hugo – som dessutom har en familj i form av fästmön Paula och två små döttrar att ta hand om – men faktum är att han inte skulle vilja ha det på något annat sätt.

”Det är så jag lever mitt liv och det passar mig väldigt bra”, säger han. ”Om jag ramlar ur ekorrhjulet och saker och ting inte fungerar så fungerar inte jag heller. Det måste hända saker hela tiden, annars står jag och stampar och blir rastlös. Det är nog därifrån mycket av mitt driv kommer.”

Så trots att Hugo inte längre är The Challenge Boy har han alltså svårt att tacka nej till utmaningar – ibland till sambon Paulas förtret. ”Senast sa jag ja till att åka Vasaloppet och kom på att jag nog var tvungen att träna också. Jag springer på rätt många bollar som jag efter någon fundering till borde ha släppt. Men jag trivs med att ha press på mig – jag fungerar som bäst då.”

Vad som blir nästa utmaning för Hugo återstår att se. I nuläget kan vi bara önska honom lycka till med träningen, tävlandet, bloggandet, Clean Fit, bokreleasen, familjen och allt annat som håller ekorrhjulet igång!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.