Isak Janineh – urstark PT med siktet inställt på tävlingsscenen

Träning 1 Dec 2014

Den före detta styrke- och tyngdlyftaren Isak Janineh från Malmö gjorde kometkarriär som PT och är nu en del av DS Personal Training Schools lärarteam, men hungrar ständigt efter nya utmaningar och debuterar i Athletic Fitness 2015.
Av: Olof Jisborg Foto: Johan Rastenberger

Isak2

”Lyssna på din kropp – kan det vara en träningsfilosofi?” frågar 25-årige Isak Janineh från Malmö när jag ber honom beskriva sin filosofi kring träning och utveckling. ”Ha tålamod, lyssna på din kropp och utvecklas i den takt som kroppen tillåter.” Som före detta tyngd- och styrkelyftare är naturligtvis Isak väl medveten om vilka påfrestningar tung träning innebär för kroppen och att verklig förändring inte inträffar över en natt. Istället siktar han på en jämn och hållbar utveckling i arbetet med sina klienter och elever.

Isak föddes 1989 i Betlehem i Palestina, men växte upp i Malmö. Träning, motion och allt som hör därtill har varit en del av hans liv så länge han kan minnas. ”Jag är en person som fullkomligt sprudlar av energi och glädje, och alltid gör det bästa av situationen”, berättar han. ”Och så älskar jag utmaningar – vad är ens meningen att göra någonting om det inte ligger någon utmaning i det?”

Som liten testade Isak massvis med olika sporter utan att riktigt fastna för något eller visa riktig talang, men som 16-åring hittade han till slut rätt då han löste medlemskap på ett gym. Där kom han att göra snabba framsteg på kort tid och fick snart chansen att tävla i styrkelyft med gymmet som sponsor.

”Det var väl så det hela började”, säger Isak, som numera har både ett SM-silver i styrkelyft och ett SM-brons i tyngdlyftning på meritlistan. ”Jag föddes nog med lite fler fördelar för att tävla i kraftsporter än i maratonlöpning. Ofta har det väl med muskelfibrerna att göra, och jag antar att jag har precis rätt typ av snabba muskelfibrer som behövs i den här typen av idrotter.”

Ett självklart val
Isak blev efterhand den som folk på gymmet vände sig till när de ville ha hjälp med träningen. ”Ja, det blev många frågor att besvara”, berättar han. ”Min träningsbakgrund hade försett mig med massvis av kunskap, men jag kände att jag ville kunna backa upp den med en utbildning för att på så vis kunna hjälpa människor att nå sina mål och drömmar. Viljan att hjälpa till och lära ut har nog alltid funnits inombords.”

Först såg han till att skaffa sig en examen i idrottsvetenskap och ledarskap vid Malmö högskola, och när det sedan var dags att utbilda sig till PT föll valet på DS Personal Training School. ”Jag hade läst mycket om DS och frågat runt bland andra som hade gått deras PT-utbildning och de hade bara gott att säga om den”, berättar Isak. ”Jag har även andra vänner som gått dyrare utbildningar och ändå levererar de inte samma kvalitet som DS-eleverna gör ute på anläggningarna.”

Isak menar att de personliga tränare som tar examen från DS Personal Training School har mycket goda chanser att lyckas ute i yrkeslivet. ”Vi ger dem de nyckelmoment och verktyg som de behöver för att kunna utveckla sin PT-verksamhet”, säger han. ”Dessutom har vi ett samarbete med flera stora gymkedjor och på så vis kan vi hjälpa våra elever att få jobb. Vi lärare finns också där för dem efter utbildningens slut och de kan ringa oss och ställa frågor eller få stöd om de behöver det. Man kan säga att vi skapar en trygg tillvaro för våra elever.”

Lära för livet
Numera är Isak en del av lärarteamet och lär själv upp blivande personliga tränare. ”Jag var faktiskt bland de främsta eleverna i min klass och blev sedermera erbjuden en lärartjänst”, berättar han. ”Det jag undervisar mest i är anatomi, tävlingsoptimering, olympiska lyft, styrkelyft och muskelbygge.”

Vid sidan om lärartjänsten jobbar Isak som PT på Fitness24Seven i Malmö, även om han lägger merparten av sin tid på jobbet som lärare, och i båda dessa karriärer tror Isak att han har en fördel av att tidigare ha varit verksam som idrottsman på elitnivå. ”När jag jobbar med klienter som redan befinner sig på en ganska hög nivå och vill utvecklas ytterligare är det bra att kunna ta till moment som dels är väldigt tidskrävande och dels ställer väldigt höga krav på tekniken – som ryck och stöt”, berättar han. ”Sedan är det många som tror sig ha full koll på grundläggande basövningar som knäböj, marklyft och bänkpress, men även om man tror att man gör rätt så måste man lägga ner ett visst antal timmar på att förfina sitt utförande. Här har jag som styrkelyftare mycket att tillföra.”

Nya utmaningar
Just tyngdlyftning och styrkelyft, som Isak tävlat i, är tränings- och tävlingsformer som blivit allt populärare på senare år – något som Isak själv tror till stor del är en sidoeffekt av CrossFits explosionsartade popularitet. ”CrossFit har ju blivit väldigt uppmärksammat på sistone och där ingår ju både olympiska lyft och de klassiska styrkelyften, och på så vis har även de blivit belysta”, säger han.

”Tyvärr lärs de ofta ut av CrossFit-instruktörer som kanske inte alltid har rätt typ av erfarenhet för att kunna lära ut tekniskt avancerade moment som ryck och stöt, men även styrkelyftsövningarna kan orsaka skador om man inte är noga med utförandet. Därför bör en auktoriserad instruktör lära ut dessa tekniker – annars kan det gå riktigt illa.”

Även om Isak har slutat att tävla i både styrkelyft och tyngdlyftning, så har han inte skurit ner på sin träning och nu hägrar nya utmaningar vid horisonten. ”Jag tränar inför SM i Athletic Fitness 2015 och siktar även på att söka in till – och vinna – Gladiatorerna”, säger han. ”Jag har tidigare provat på att tävla i Fitness Five, där man gör så många repetitioner som möjligt i fem olika övningar, men i Athletic Fitness ingår även kroppsvisning och ett uthållighetsmoment. Jag vet att jag är stark, men nu måste jag även utmana mig själv och bygga upp min kropp. Men som sagt – jag sa ju tidigare att jag älskar utmaningar!”

Den perfekta PT:n ska enligt Isak vara väl påläst och förmögen att kunna lyssna på sina klienter och föra en tvåvägskommunikation. När jag ber honom om tips på vägen till alla aspirerande personliga tränare där ute svarar han kort och koncist: ”Var ambitiösa, ge inte upp och var inte rädda för att ta risker. Vad är det man brukar säga – friskt vågat, hälften vunnet!

Följ Isak på Instagram: @ptisak

Mer information om Isak hittar du på www.ptisak.se

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.