… men han kan vara den frälsare träningsvärlden behöver. Vi möter mannen som har revolutionerat fitnessindustrin, och får ta del av hans 15-stegsprogram för kroppsomvandling – som testats och godkänts av 30 000 trogna anhängare.
Även om du följer Joe Wicks online är sannolikheten stor att du inte ens skulle känna igen honom i verkliga livet. När kameran är på ger han hela tiden ett intensivt intryck – han sjunger för sina blommor i fönstret, kastar in ris i mikron (och på golvet) med ett ”hoppsan!” och frågar förbipasserande på gatan om de är ”sugna på att komma i form”. Han har kallats för Vine-generationens Jamie Oliver – en mörkhårig charmör som förser massorna med superkomprimerade träningstips i sexsekundersformat.
Privat är han lite lugnare. Eller mycket lugnare, om sanningen ska fram.
”Det är en karaktär”, säger Wicks medan han posar för fotografen. ”Jag är inte galen hela tiden. Jag var ganska lugn och blyg i början av min karriär, men sedan insåg jag att folk gillade min galna sida.”
I vilket fall som helst så funkar det. Om han inte redan är det, så kommer han snart att vara multimiljonär.
Snabba klipp
Wicks är – av hans enorma popularitet att döma – ledaren för en helt ny generation tränare och kostrådgivare som postar gratistips, producerar nytt material dagligen och har hundratusentals följare. Men medan andra främst delar med sig av övningar, träningstips och selfies har Wicks nischat sitt Instagramkonto @thebodycoach åt ett annat håll: under hashtaggen #LeanIn15 postar han 15 sekunder långa matlagningsklipp baserade på nyttiga recept som tar max 15 minuter att laga, ackompanjerade av Wicks energiska instruktioner.
Hans catchfraser som ”Get your nuts in”, ”Guilty!” och ”Midget trees” (hans egen benämning på broccoli) är redan legendariska på nätet, och hans flitiga användandet av kokosolja har landat honom ett sponsorkontrakt med tillverkaren Lucy Bee. Tempot i klippen är högt, men de är ändå lätta att komma ihåg, dela och gilla. I vissa kretsar är det värt mer än pengar.
Följa Joe
Det kan kännas som om Wicks blev känd över en natt, men det är inte hela sanningen. Han tog sin examen i idrottsvetenskap för nästan tio år sedan och ville först bli gympalärare, men bytte spår 2010 för att istället satsa på en karriär inom fitnessbranschen via sitt bootcamp Rumble in the Park. Han har funnits på Twitter sedan 2013, där han hashtaggade sina första pass med #TeamLean13 – men det är på Instagram han har hittat sin fanbase.
Det var i januari 2014 som hans aktivitet på bilddelningstjänsten verkligen tog fart, eftersom det var först då man kunde börja ladda upp filmklipp där, och han började posta recept- och träningsklipp i ett rasande tempo. Han berättar att det tog sex månader att komma upp i 50 000 följare. Under den perioden hade han lagt upp tre klipp om dagen – allt medan hans vänner sa att han slösade bort sin tid och att ”ingen lyssnade”. Nu har han kommit upp i över 1,3 miljoner följare – varav en stor del redan har uppgraderat till hans ”Shift, Shape and Sustain”-program, ett skräddarsytt kost- och träningsschema som kostar cirka 1 700 kronor. För närvarande säljer han 200–300 stycken per dag.
”Det tar ungefär fyra till sex veckor att omvända folk”, säger Wicks. ”De följer mig ett tag och tar emot lite tips. Sedan tänker de: ’Okej, den här killen vet vad han snackar om’, och tar klivet. Många av dem har blivit tipsade av andra som redan hoppat på tåget – mammor och döttrar tränar enligt programmet, och en gång körde en hel arbetsplats med 60 anställda det samtidigt.”
Hållbara resultat
Nyckeln till framgångarna är givetvis att folk får resultat: förutom recept är Wicks Instagram-flöde fullspäckat med formbilder på personer som befinner sig fyra, åtta eller tolv veckor in i programmet, vanligtvis i mycket bättre form än tidigare. ”De flesta av dem har gått på diet tidigare”, säger Wicks. ”Men tyvärr funkar inte dieter. Meningen med mitt program är att det ska vara både annorlunda och njutbart att följa. Jag tycker att man ska äta mer men bättre saker, samtidigt som man tränar, för att må bra. När jag pluggade till PT var allt man fick lära sig mer eller mindre föråldrad kunskap, som exempelvis kostcirkeln – det är inte något som funkar. Folk behöver få veta att de inte behöver ge upp maten de gillar. Själv äter jag hamburgare ibland. Jag dricker mojitos då och då. Jag får folk som tidigare gått på 1 400-kaloriersdieter att bränna fett medan de äter 2 600 kalorier om dagen. Det handlar om att tillägna sig en helt ny livsstil, och skippa snabbfixarna.”
Wicks filosofi är egentligen inte särskilt revolutionerande. Det han har gjort är att ompaketera de senaste kost- och träningsrönen till något som folk enkelt kan ta till sig. Han kombinerar german volume training och högintensiva intervaller med ett noga tajmat näringsintag och busenkla recept. Det är knappast raketforskning, utan det handlar om enkla och effektiva strategier som funkar för folk som lever normala liv. Nu är planen, berättar Wicks, att han även ska få med sig resten av världen.
Föga förvånande har han nu fått ett eget TV-program, som kommer att sändas på brittiska Channel 4. Han har tidigare erbjudits att gästa andras program, men har konsekvent tackat nej och väntat på att få göra sin egen grej. ”Jag vill nå nya målgrupper med varje avsnitt – kraftigt överviktiga ena veckan, och balettdansörer nästa vecka.” Det är en naturlig utveckling av Wicks varumärke och man får känslan av att möjligheten att sprida budskapet är viktigare för honom än att bli rik och berömd, med tanke på hur mycket pengar han redan tjänar.
En friskare framtid
”När jag var yngre jobbade jag som elevassistent på en skola”, säger han. ”Luncherna som barnen fick med sig hemifrån var ett skämt. Nutella på vitt bröd, Kit-Kat, chips. Om föräldrarna inte bryr sig så har barnen inte en chans. Men om du kan nå föräldrarna så sprider de budskapet vidare till sina barn. Man borde också se till att barnen har lärt sig laga mat när de går ut skolan, det är en bra start.”
I framtiden hoppas Wicks också kunna träffa fler av sina fans och göra olika typer av framträdanden i media för att bättre kunna sprida sitt budskap. ”Jag förstår att man kan ha olika perspektiv på saker och ting”, säger han. ”Många vill helt enkelt inte träna, och många vill inte bli predikade för, och det är helt okej. Det jag vill säga är: ’Ge inte upp om dig själv. Nedlåt dig inte till att bli överviktig och leva ett liv som inte blir så bra som det kunde ha blivit.’”
Wicks kan dock skryta med en räckvidd som är ganska imponerande redan i nuläget, och han når ut till sin publik på ett sätt som var omöjligt bara för ett par år sedan. Kan en generation av Instagram-experter lösa det överviktsproblem som politiker och sakkunniga har gått bet på? Det är för tidigt att sia om – men om de lyckas med det kommer förmodligen Wicks vara den som går i bräschen, ett 15-sekundersklipp i taget!