Kampsport kommer i många olika former och har blivit allt mer populärt som träningsfenomen, inte minst tack vare dess förmåga att verkligen sätta utövaren på prov. Om du vill bygga samma stenhårda muskler som kampsportsproffsen ska du göra vårt test och ta reda på vilken stil som passar just dig.
MMA
I teorin
Mixed martial arts har endast ett fåtal regler och bygger på att deltagarna blandar brasiliansk jujutsu, boxning, brottning och andra stilar.
I praktiken
Specifik MMA-träning bygger på att man blandar ovanstående stilar, exempelvis genom att mixa slag- och grapplingtekniker. Om du aldrig har tränat kampsport tidigare kan det bli lite för avancerat, så det är bäst att först bygga en grund i en eller två discipliner innan du börjar kombinera olika tekniker – men gör det i en kamsportsförening som har MMA på schemat.
”Alla tekniker och positioner funkar inte i MMA”, säger Paul Ivens, huvudtränare på MMA-klubben London Shootfighters. ”En boxningstränare kommer att lära ut positioner som inte riktigt är gångbara i MMA. Därför är det bra att jobba med tränare som sedan kan lära dig att kombinera teknikerna till en fungerande kampstil.”
Skaffa fysiken
Börja träna kampsport. ”Många säger att de ska börja när de har kommit i form, men att träna upp sig i förväg är slöseri med tid”, säger Ivens. ”Du behöver en väldigt specifik form av träning och det tar flera år att bemästra teknikerna, så du kan lika gärna börja lära dig dem så snart som möjligt.”
JEET KUNE DO
I teorin
Jeet kune do är Bruce Lees skapelse och namnet betyder ”den hindrande knytnävens väg”. Målet var att kombinera det bästa från wing chun, boxning och grappling till en enda stil. ”Ta till dig det som är användbart, förkasta det som är värdelöst och lägg till det som specifikt är ditt eget”, sa den store mannen själv om filosofin bakom kampstilen.
I praktiken
Två tekniker utgör grunden för jeet kune do: stoppslaget har hämtats från wing chun och fäktning, och bygger på att du slår eller sparkar din motståndare medan han börjar attackera, medan det oläsbara slaget går ut på att slå utan att motståndaren ser slaget komma. Lee var också en av de första att kombinera slag och sparkar med grapplingtekniker – något som hans adept Dan Inosanto har byggt vidare på.
Skaffa fysiken
Lee byggde upp sin deffade fysik med hjälp av klassiska basövningar, och förespråkade två set bestående av åtta repetitioner av övningar som frivändning med stöt, knäböj och stående ryggresningar. Han avrådde dock från för mycket bänkpress eftersom han menade att det öppnade upp bröstkorgen och gjorde den mer sårbar för attacker.
I teorin
Thailands nationalsport skiljer sig från kickboxning då den tillåter knän, armbågar och attacker från clinchposition, även om alla tekniker inte tillåts på alla tävlingsnivåer eller används frekvent i sparringsammanhang.
I praktiken
Mycket av poängen i thaiboxning hämtas hem via sparkar, och frontsparken påminner om jabben i vanlig boxning. ”En thaiboxare kan antingen använda sig av frontsparken som en kraftfull offensiv teknik, eller som ett sätt att mäta avståndet till motståndaren”, säger thaiboxningsproffset Daniel Terry. ”Den kan också användas som en inledande manöver eller en distraherande attack med syfte att rubba motståndarens balans. Frontsparken används också ofta för att trycka motståndaren ifrån sig, stoppa upp en attack och skapa lite andrum.”
Skaffa fysiken
Om du börjar hemma behöver du bara ett hopprep, säger Terry. ”Hoppa hopprep är en viktig övning för alla som tränar thaiboxning. Du förbättrar koordinationen, fotarbetet och fysiken. Dessutom bygger du upp den benstyrka som krävs för att du ska kunna leverera kraftfulla sparkar och blocka motståndarens lowkicks.