Kapa kalorierna när du kokar ris

Kost & Mat 26 mar 2015

Forskare från Sri Lanka har upptäckt en enkel metod som kapar kaloriinnehållet i ris med 10–15 procent.

risfor
Ris är den främsta basvaran i många olika kök över hela världen, men även om ris är både billigt och lättlagat så finns det ett stort problem: det är inte särskilt nyttigt. Faktum är att en portion (175 gram) jasminris innehåller 255 stärkelserika kalorier som snabbt kan omvandlas till fett om de inte förbränns.

Nu har emellertid forskare vid Sri Lankas College of Chemical Sciences upptäckt en ny enkel metod för att koka ris som kapar antalet kalorier med 10–15 procent, och dessutom erbjuder andra hälsofördelar.

Allt du behöver är en kastrull med kokande vatten, men innan du häller i riset ska du tillsätta kokosolja – ungefär tre procent av risets vikt. Efter att riset kokat klart ska du sedan låta det kallna i tolv timmar i ett kylskåp. När det är dags att äta det värmer du det bara i en mikrovågsugn. Oljan verkar genom att interagera med stärkelsemolekylerna och förändra deras struktur.

”När riset svalnar bildas vätebindningar mellan amylosmolekylerna utanför riskornen, vilket förvandlar dem till resistent stärkelse”, berättar Sudhair James, en av forskarna bakom studien.

Bakom upptäckten ligger fascinerande kemiska processer, och bygger på det faktum att inte all stärkelse fungerar på samma sätt. Det finns nämligen två typer av stärkelse: smältbar stärkelse som kroppen snabbt omvandlar till glukos och lagrar som fett om vi inte förbränner den, samt resistent stärkelse som inte bryts ner till glukos i magen, och därför har ett lägre kaloriinnehåll. Istället passerar den ut till tjocktarmen, där den uppträder mer som kostfibrer och erbjuder samma typ av fördelar för matsmältningsapparaten.

Hittills har forskarna testat sin metod på 38 olika typer av ris, och upptäckt att den minskade mängden smältbar stärkelse resulterade i en 10– till 15-procentig minskning i kaloriinnehållet.

Källa: sciencealert.com

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.