Kroppens egen produktion av fruktos ökar risken för övervikt

Tips 26 okt 2013

Orsaken till övervikt och insulinresistens kan vara den fruktos kroppen bildar på egen hand, enligt forskare från University of Colorado i USA.

På senare år har tillsatt socker i mat, i form av exempelvis majssirap (HFC) och vanligt strösocker, pekats ut som en av de främsta riskfaktorerna för övervikt och insulinresistens. Nu visar emellertid en studie utförd vid University of Colorado att detta även kan bero på den fruktos som levern producerar från kolhydrater utan något fruktosinnehåll.

Forskarna rapporterade att möss kan omvandla glukos till fruktos i levern, och att denna omvandling var en av orsakerna till att möss som matades med glukos utvecklade övervikt och insulinresistens.

”Studien ökar förståelsen kring varför livsmedel med högt glykemiskt index ökar risken för övervikt”, säger Richard Johnson, professor i medicin vid University of Colorado. ”En del av viktuppgången beror naturligtvis på kaloriinnehållet och sättet på vilket denna typ av livsmedel stimulerar insulinproduktionen, men till viss del beror den alltså även på omvandlingen av glukos till fruktos inuti kroppen.”
fruktos

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.