Byt ut din Big Mac & Co mot en hemlagad, proteinspäckad och GI-vänlig variant.
INGREDIENSER (2 portioner)
– 3 medelstora sötpotatisar
– ½ tsk chilipulver
– 1 tsk paprikapulver
– 2 dl rapsolja
– 400 g nötfärs
– 1 tsk dijonsenap
– 1 hamburgerbröd med fullkorn
– salt och färskmalen svartpeppar
– Tillbehör: skivad tomat, strimlad isbergssallad och schweizerost
GÖR SÅ HÄR
– Värm ugnen till 200 grader. Ställ in en ugnsform och låt denna bli varm.
– Skölj sötpotatisen och skär den i jämnstora stavar. Låt skalet sitta kvar.
– Lägg potatisstavarna i en skål. Tillsätt chilioch papriikapulvret, och blanda ordentligt.
– Tillsätt hälften av rapsoljan och blanda igen.
– Lägg potatisstavarna i den uppvärmda formen och tillaga i ugnen i 20–25 minuter. Vänd på dem efter halva tiden så att de blir krispiga på båda sidor.
– Lägg under tiden nötfärsen i en skål och tillsätt senap, salt och peppar. Blanda ordentligt.
– Dela upp köttfärssmeten på hälften och forma till två stycken två centimeter tjocka biffar.
– Hetta upp hälften av den kvarvarande rapsoljan på medelvärme i en stekpanna och stek burgarna i sex minuter på varje sida för medium, eller åtta till tio minuter på varje sida för well done.
– Dela bröden på mitten, pensla dem med den kvarvarande rapsoljan och placera dem under ugnens grill-element i en minut på låg värme.
– Lägg en burgare i varje bröd och varva med tomat, sallad och ost.