Minnen av gamla träningspass kan höja motivationen

Tips 31 okt 2014

Att tänka på träning är inte detsamma som att utföra den, men som motivation kan minnena vara ovärderliga. Forskare från University of New Hampshire i USA har bekräftat att man genom att tänka på gamla träningspass kan bli motiverad att utföra dem på riktigt.

Forskarna bad över 200 studenter att fylla i ett frågeformulär, i vilket de deltagare som inte ingick i kontrollgruppen bland annat fick beskriva antingen ett positivt eller ett negativt minne kopplat till träning. Båda grupperna fick sedan uppge hur mycket de tränade under de följande dagarna.

Som förväntat uppvisade de studenter beskrev ett positivt träningsminne signifikant högre nivåer av fysisk aktivitet jämfört med kontrollgruppen. Studenterna som beskrev ett negativt minne var också mer aktiva än kontrollgruppen, men i mindre utsträckning.

Studenterna som beskrev positiva träningsminnen kan ha triggat positiva känslor relaterade till träning, vilket i sin tur ökade deras motivation att träna. Men hur kan det komma sig att även de negativa minnena hade en positiv effekt? Jo, forskarna menar att minnena kan ha triggat en önskan om att förbättra träningsprestationen, vilket väckt motivationen trots allt.
minnenbild

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.