Möt årets PT 2014

Träning 13 feb 2015

Efter att ha varit nominerad till priset som årets PT på Guldhjärtat tre år i rad utan att vinna, blev det så äntligen Oscar Ö Turguts tur att plocka hem den prestigefyllda utmärkelsen för sina insatser under 2014. Eldsjälen Oscar har jobbat som PT i över 17 år och vi kontaktade honom för att få höra mer om hans fantastiska resa.
Årets PT - Oscar Ö Turgut

Av: Olof Jisborg Foto: Andreas Varro, Terese Andersson & Erik Ohlsson

Oscar Özgür Turgut
Ålder: 43
Bor: Örebro
Yrke: Personlig tränare
Aktuell: Utsågs till årets PT 2014 vid Guldhjärtat

Kvällen den 29 november blir Oscar Ö Turgut från Örebro – eller Oscar PT som han kallar sig i tjänsten – äntligen uppropad på scenen av Ove Rytter då priset för årets PT delades ut under Guldhjärtat.

”Det var verkligen ett superefterlängtat pris och ett erkännande för allt det jag har uträttat och resan som jag gjort”, berättar Oscar. ”Jag har ju varit i final under alla år sedan Guldhjärtat startade 2011, så det kändes som att det var på tiden att jag fick ta hem det!”

Oscar föddes 1971 i Örebro av turkiska föräldrar, och heter egentligen Özgür i förnamn. ”Jag har kallats för Oscar ända sedan barnsben”, berättar han. ”Det var liksom ingen som riktigt kunde uttala Özgür, så Oscar blev mitt smeknamn och det fastnade.”
Som liten hade Oscar ett stort idrottsintresse och han tränade bland annat fotboll, hockey och innebandy, men som 14-åring hittade han en av sitt livs stora passioner i karate – en sport där han visade stor talang och bland annat plockade hem ett JSM-silver. I samma veva hittade han även in till gymmet efter att ha blivit pikad för att vara tanig av sina träningskompisar. ”Jag började med att titta på hur andra gjorde. I början var det inte mycket jag förstod – förutom hur man tränade biceps, triceps och bröst.”

Jobba som modell
Oscars träningskunskaper kom dock att växa med åren och som 20-åring hade han byggt upp en så pass imponerande fysik att han blev scoutad och fick chansen att börja jobba som modell. ”Då öppnades en helt ny värld”, berättar Oscar, som snart kom att lämna Örebro bakom sig för att istället flytta till Stockholm och satsa på modellandet. ”I början kändes det dock nästan genant. Visst, jag var vältränad med magrutor och hela paketet – men det var ju bara lilla jag, liksom. Samtidigt var det en chans till revansch. Hela min uppväxt präglades av rasism, då jag och min lillebror var de enda utlänningarna på skolan när vi växte upp.”

Oscar fick bland annat jobba som kalsongmodell för ett par av 90-talets stora märken – bland annat Salming och Björn Borg – och för att behålla sin modellfysik började han nu träna hårdare än någonsin tidigare. Vid den här tiden drog han med sin muskulösa och deffade fysik uppmärksamhet till sig på gymmet. Flera av de andra gymbesökarna kom fram till honom för att få träningstips, vilket kom att bli startskottet till vad som skulle bli en lång PT-karriär. ”Någonstans hade jag alltid haft en dröm om att få träna och hjälpa andra”, berättar Oscar. ”Så när jag fick höra att det fanns ett yrke som hette personlig tränare och att det fanns en PT-utbildning som man kunde gå i Stockholm anmälde jag mig till en preparandkurs. Jag kände direkt att det var där jag ville vara. Det var mitt gebit!”
Preparandkursen gav mersmak och på hösten 1997 fick Oscar sin PT-licens. Året därpå gick flyttlasset till Göteborg, där han kom att inleda sin PT-karriär på allvar – först via en anställning på Hagabadet och senare i sitt första egna företag, Body by Oscar. Ännu kunde han inte försörja sig fullt ut som personlig tränare, utan drygade ut kassan genom att jobba som modell och gruppträningsinstruktör.

En livskris
2003 inträffade något som ställde Oscars liv på ända. Hans pappa gick hastigt bort och han blev tvungen att avveckla sitt företag och flytta hem till Örebro igen för att hand om sin mamma och ordna med allt det praktiska efter bortgången. ”Jag hade inte tid att sörja särskilt mycket själv den första tiden”, berättar Oscar. ”Så helt plötsligt en dag så vaknade jag och insåg att jag var arbetslös, och nu stod jag vid ett vägskäl. Skulle jag fortsätta som PT eller inte?”

Oscar höll tät kontakt med sin lillebror, som vid den här tiden bodde i San Diego i USA, där han pluggade till pilot. ”Jag pratade mycket med min lillebror – det var mycket gråt och sorg”, säger Oscar. ”Men så föreslog han att jag skulle komma över till honom i USA – något jag hade velat göra länge – och läsa till PT där. Jag åkte över, kollade upp vad det fanns för skolor, och hittade en tvåårig specialutbildning inom personlig träning som var CSN-berättigad. Sedan åkte jag hem till Örebro igen, läste upp mina betyg på Komvux och återvände till San Diego – själva meckat för personlig träning i USA – och min bror.”

100 procent
Den första tiden i USA var emellertid ingen dans på rosor, utan präglades av bråk med brodern och Oscar tvivlade på om han verkligen ville fortsätta med utbildningen. ”Då hörde jag min pappas röst som sa: ’Nu är du här! Du har ett dukat bord framför dig – gör det bästa av situationen.’ Då kände jag mig helt plötsligt taggad igen, men att plugga har egentligen aldrig varit min grej – jag hade fram till dess alltid haft medelbetyg. Så jag bestämde mig för att börja plugga likadant som jag tränar – se det som en tävling och alltid ge 100 procent. Det slutade med att jag fick A-betyg i alla ämnen och stipendium som den bästa internationella studenten vid skolan.”

Oscar stannade kvar ett år i Kalifornien och jobbade som PT på YMCA, och passade under denna tid även på att ta två amerikanska PT-licenser, innan han åkte hem till Sverige igen. Väl hemma fick han via en barndomskompis jobb som PT-ansvarig på Selmas spa i Sunne, där han tillbringade ett par framgångsrika år innan han återigen hamnade i hemstaden Örebro. ”Ända sedan jag började läsa till PT så har ju alltid drömmen funnits om att få vara min egen”, säger Oscar. ”2010 blev jag uppsagd i Sunne på grund av arbetsbrist, vilket kom att bli startskottet på den resa där jag befinner mig idag med mitt företag Oscar PT.”

Du har jobbat som PT sedan 1997, då yrket var ganska färskt i Sverige. Vad är den största skillnaden på att jobba som PT då och nu?
Skillnaden är helt kopiös – det är som natt och dag. De som kallade sig för personliga tränare då, skulle man idag kalla för gyminstruktörer. Man fick lära sig hur man lyfter en hantel och hur man sitter rätt i en maskin – lite enklare träningstips. Med de utbildningar som finns idag kan man säga att yrket har gjort en 360-gradersvändning. Mycket handlar om att kunna läsa av sina kunder och styra deras mål i rätt riktning. Jag jobbar också mycket med den mentala biten för att kunna hjälpa mina kunder att spränga mentala barriärer.

Hur bär du dig åt för att hålla dig uppdaterad med alla forskningsrön och alla framsteg som görs inom tränings- och hälsovärlden?
Jag pratar mycket med kollegor och läser en hel del. Jag har två PT-licenser från USA, och de skickar med jämna mellanrum en journal till mig med alla de senaste forskningsrönen. Sedan håller jag mig också rätt väl uppdaterad, eftersom jag faktiskt måste plugga för att hålla licenserna vid liv.

Både TRX och bosu, som har blivit väldigt populära träningsredskap på sistone, hade jag koll på flera år innan de kom till Sverige. Jag är nog den enda PT:n i Sverige som har en renodlad licens för bosuboll – jag har en hel utbildning och kan ge dig 600 övningar.

Tror du det finns en fara i att man som PT blir för statisk i sin kunskap och yrkesroll?
Ja, absolut. Det kommer ju nya råd och rön och ny forskning inom hälsa och friskvård. Om du har en kund med en viss problematik, så kanske du förvärrar situationen för honom eller henne ytterligare om du inte har koll på just den problematiken. Så det är klart att man måste hålla sig uppdaterad och följa med – det är ju som allt annat i livet.
Men sådant är ju individuellt – det finns säkert de som är nöjda, men jag har inte den visionen. Jag blev utsedd till årets PT, men det betyder ju inte att jag sedan kan vara nöjd med det och inte anstränga mig mer. Jag måste också visa att jag är värd det här priset och leverera ännu bättre. Det är min ideologi.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en PT?
Det viktigaste är att man är lyhörd för sina kunder och hela tiden sätter dem främst. En bra PT måste också vara välutbildad och ha en förståelse för kundernas problematik, men samtidigt vara ödmjuk. Om jag har kunder som kommer med problem som jag inte förstår mig på, så skickar jag dem till någon av mina tre kollegor: en naprapat, en kiropraktor eller en massör. Man måste kunna erkänna sig besegrad ibland, och samtidigt visa kunden att man är villig att hjälpa till på alla möjliga sätt som finns.

Vilka är dina egna största styrkor som personlig tränare?
Min största styrka är att jag aldrig ger upp – att jag alltid tror att det finns en lösning. När en kund kommer till mig med ett mål så vill jag såklart hjälpa honom eller henne att nå detta, men jag vill också bevisa för kunden att jag kan flytta målsättningen ännu längre.

Sverige har ju alltid varit landet lagom, här får man inte säga att man är bäst. Men som PT måste jag kunna säga: jag är bäst – här är jag! Om du tror på mig så hjälper jag dig att nå ditt mål och mer därtill!

Det utbildas allt fler personliga tränare i Sverige. Hur ska man bära sig åt för att göra sig ett namn och stå ut från mängden så att man inte drunknar i konkurrensen?
Först och främst ska du ta reda på vad du vill och bestämma dig för vilken inriktning du ska ha som PT. Fundera på vad det är du brinner allra mest för och bygg vidare därifrån. Om jag personligen inte tycker om golf – varför skulle jag då bli PT för golfare? Det blir genomskinligt till slut och det kommer att skina igenom att jag inte brinner för vad jag håller på med. Personligen har jag ett varmt intresse för fotboll och kampsport och kan därför vara världens bästa PT för fotbollsspelare och kampsportare.

Du har ju själv lyckats väldigt bra med att ditt varumärkesbygge. Hur ska man som PT tänka kring PR och marknadsföring för att kunna nå ut med sitt varumärke?
Att bygga upp ett varumärke är inget som händer på en dag. Först och främst ska man utforma en logotyp som sticker ut, och som man sedan håller fast vid för att kunderna inte ska bli konfunderade. Själv använder jag mig en hel del av gerillamarknadsföring – jag har en stripad bil som jag exempelvis kan åka och parkera på en hockeymatch där 5 000 andra personer har parkerat sina bilar. Sedan går jag inte på matchen utan cyklar till jobbet och låter bilen stå kvar. Det gäller att hitta de där smarta grejerna.

När det gäller PT-yrkets framtid – tror du att det kommer att fortsätta utbildas personliga tränare i samma takt eller kommer marknaden att mättas?
Jag tror att det kommer att utbildas lika många eller fler, men många kommer att falla bort. De flesta av dem har bara gått tvådagarskurser och kommer inte att kunna leva upp till kraven som ställs på dem ute i yrkeslivet. För att maximera sina chanser att lyckas måste man vidareutbilda sig, och gärna nischa sig med specialkunskaper inom ett visst område.

Om vi tittar på din egen träning – hur ser en typisk träningsvecka ut för dig?
Jag tränar faktiskt mindre idag än vad jag gjorde förr, då jag har lärt mig att komprimera min träning och göra den smartare. En typisk träningsvecka brukar bestå av tre konditions- och två styrkepass, och då kör jag mycket funktionell styrketräning – precis den typ av övningar som jag kör med mina kunder. Det blir mycket träning med bosuboll och TRX.

Sedan brukar jag också försöka få in ett gruppass i veckan, och då är det tabata som gäller. Det är verkligen en superbra träningsform då man får kötta slut på kroppen ordentligt.

Vad händer i den närmaste framtiden? Har du några särskilda projekt på gång under 2015?
En dröm som jag skulle vilja förverkliga är att skriva en egen träningsbok. Jag sitter ofta och kommer på nya övningar som jag skissar upp. Nu vill jag se dessa övningar i en bok.

Sedan ska jag givetvis fortsätta att leverera det jag gör – fast ännu bättre! En av mina kunder gratulerade mig till vinsten och sa: ”Nu kommer vi ju att förlora dig”, men jag tittade på henne och sa: ”Tack, men jag vill faktiskt vara kvar där jag är nu, för jag trivs.” Det viktiga för mig är att fortsätta leverera det som mina kunder vill ha av mig.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.