Musik gör dig starkare och mer uthållig!

Tips 21 Nov 2013

Du kanske har lagt märke till att det känns lättare att träna med musik i öronen? Tyska forskare har nu upptäckt att musiken faktiskt minskar den uppfattade ansträngningen.

Många gillar att lyssna på musik medan de tränar, och faktum är att musiken gör mer än att bara distrahera oss från att fokusera på hur jobbiga de där sista repetitionerna faktiskt känns. Forskare från Max Planck-institutet i Tyskland har nu upptäckt att musik faktiskt påverkar våra muskler rent fysiologiskt.

För att studera effekten musik har på fysisk ansträngning fick de 63 deltagarna i studien träna under olika förhållanden. I ett test tränade de medan de passivt lyssnade till musik i bakgrunden, medan forskarna i det andra testet hade riggat träningsmaskinerna så att deltagarna själva genererade musik då de använde dem. Ju snabbare de tränade, desto högre blev tempot i musiken.

Forskarna mätte syreupptaget och muskelaktiviteten hos deltagarna, samt frågade dem hur mycket de hade ansträngt sig. Majoriteten av deltagarna menade att träningen kändes mindre jobbig då de själva genererade musiken. Dessutom visade mätningarna att deras muskler krävde mindre energi och var mer effektiva under det andra testet.
musik

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.