Muskelmatens 9 hemligheter Minska kroppsfettet, bygg mer muskler och återhämta dig snabbare med dessa godsaker.

Kost & Mat 23 feb 2015

lax

För att klara av att träna riktigt hårt måste du se till att din kropp har tillgång till tillräckligt med bränsle för att hantera den extra belastning du lägger på den. Fördelarna är många, såsom förbättrad träningskvalitet, mindre risk att bli sjuk eller skadad och snabbare återhämtning – som alltsammans leder fram till bättre resultat, både under träning eller tävling.

Fitness For Men har tagit fram nio av de absolut främsta livsmedlen, som ger dig flest antal näringsämnen på en gång. Du kan med rätta kalla denna elitenhet för supermat, och långt ifrån alla känner till exakt hur effektiv dessa produkter är för din träning – själva hemligheten bakom framgångarna som du kan få via dessa.

1. Mjölk
Mjölk gör mycket gott. Den hjälper dig att återhämta dig från tuffa träningspass, den förser dig med vätska och energi efter en lång tur, stärker benen, hjälper ömma muskler att återhämta sig snabbare, stödjer immunförsvaret och kan till och med hjälpa dig att vänja dig vid träning. Mjölk kan hjälpa dig att bli av med fett, samtidigt som du behåller din muskelmassa, om du försöker gå ner i vikt.

2. Frysta bär
Du kanske har hört talas om att körsbär och rödbetor underlättar din återhämtning och gör att du presterar bättre. En sak som dessa livsmedel har gemensamt är något som kallas för polyfenoler. Dessa är riktigt potenta antioxidanter som kan stärka immunförsvaret och, i fallet med körsbären, underlätta återhämtningen. Det finns till och med polyfenoler som kan hjälpa till med övergången till träning.

havre3. Havregryn
Starta dagen med en rejäl tallrik havregrynsgröt med mjölk, som förser dig med långsamverkande energi och gör att du känner dig mätt längre. Havregrynen innehåller också betaglukan – ett ämne som stärker immunförsvaret under perioder av stress, såsom under hård träning.

4. Lax
Lax är en av de bästa källorna till omega 3-fetter. Dessa nyttiga fetter gör allt från att minska blodtrycket till att stärka immunförsvaret. Omega 3 har visat sig öka proteinsyntesen i musklerna (och därmed hur kroppen bygger ny muskelmassa). När det gäller uthållighetsatleter handlar detta främst om enzymer och andra viktiga delar av muskler inblandade i energiproduktionen.

5. Quinoa
Detta är en av de få kompletta proteinkällorna utanför det animaliska släktet, vilket innebär att det innehåller alla de essentiella aminosyrorna. För att tillhöra växtriket innehåller det ganska mycket protein och är en bra källa till kolhydrater med lågt glykemiskt index (GI), vilket gör quinoa till ett utmärkt val för vegetarianen.

6. Mörk choklad
Choklad kan vara bra för dig, men då huvudsakligen den mörkare varianten – du ska välja minst 70-procentigt kakaoinnehåll. Först då innehåller den nämligen de där magiska polyfenolerna. Aktuell forskning visar att 40 gram mörk choklad om dagen reducerar den stress som immunförsvaret råkar ut för till följd av ett träningspass, och den gör dig också mer effektiv när det kommer till att använda fett som bränsle.

7. Räkor
Dessa är utmärkta källor till protein – nyckeln i en idrottares kosthållning. De är också en bra källa till aminosyran beta-alanin. Beta-alanin är förstadiet till ett ämne som heter karnosin och som återfinns i musklerna. Karnosin buffrar syra när den produceras inuti muskeln och stoppar den från att sätta ner muskelns funktion.

8. Sötpotatis
Sötpotatisen är en avlägsen släkting till den potatis som vi känner, men faktum är att det går att göra precis samma rätter med denna. Dessutom är sötpotatisen överlägsen sin släkting när det kommer till näringsinnehållet, eftersom den frigör sin energi långsamt, vilket ger dig bränsle och underlättar viktkollen. Den är också en utmärkt källa till C-vitamin och har också stora mängder A-vitamin. Du hittar också antocyaniner, en variant av polyfenoler som fungerar som en utmärkt källa till antioxidanter.

9. Nötfärs
Köttfärs?! Om vi pratar nötfärs så finns det riktigt mycket gott att hämta ur denna. Vi hittar mycket protein och också en hel del järn – som bekant är viktigt för uthållighetsidrottare – men också B-vitamin, selen och fosfor. De många näringsämnena tillsammans med det faktum att du kan variera dina maträtter in absurdum gör nötfärsen till en riktigt bra ingrediens i din kost.

Läs också:

50 BÄSTA TIPSEN FÖR FETTFÖRBRÄNNING
BLI PIGG MED SUPERSMOOTHIEN!
EXPERTEN UTREDER: KAN PROMENADER BRÄNNA FETT?

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.