Om du tror att du kommer undan med att äta skräpmat i ett par dagar utan att kroppen hinner märka något är det dags att tänka om – efter bara fem dagar förändras sättet på vilket musklerna tar upp näringsämnen.
”De allra flesta tror att man kan frossa i skräpmat i ett par dagar och komma undan med det”, säger Matt Hulver, som undervisar i näringslära och fysisk träning vid Virginia Tech College i USA. ”Men redan efter fem dagar börjar musklerna protestera.”
I en studie som nyligen publicerades i tidskriften Obesity upptäckte Hulver och andra forskare från Virginia Tech att sättet på vilket musklerna tillgodogör sig näringsämnen förändras efter bara fem dagar på en fettrik diet. Detta är den första studien som bevisar hur snabb denna förändring är.
”Detta visar att våra kroppar svarar mer dramatiskt på förändringar i kosten än vad vi hittills trott”, säger Hulver. ”Fem dagar är väldigt kort tid. Det är lätt hänt att man äter sämre under vissa perioder och det händer de allra flesta av oss – det kan handla om semestrar, högtider och andra tillfällen när man har något att fira. Men vår forskning visar att ett regelbundet intag av skräpmat under en kortare tidsperiod kan påverka ämnesomsättningen negativt.”
När du äter höjs ditt blodsocker. Kroppens muskler kan sedan använda sig av detta i form av energi eller lagra det för senare användning. Eftersom muskulaturen utgör 30 procent av din kroppsvikt (i genomsnitt) och spelar en så pass viktig roll för blodsockermetabolismen, så kan rubbningar i ämnesomsättningen resultera i allvarliga problem för resten av kroppen.
Hulver och hans kollegor upptäckte att musklernas förmåga att oxidera glukos efter en måltid rubbas efter en fem dagar lång högfettdiet. Detta kan leda till att kroppen slutar svara på insulin, vilket kan leda till att man utvecklar diabetes och andra sjukdomar.
Deltagarna i studien – som alla var friska collegestudenter – fick äta fettrik mat som varmkorv med makaroner och ost, samt mat berikad med smör för att öka deras dagliga fettintag. En normal kost innehåller runt 30 procent fett, medan den mat försökspersonerna fick äta hade ett fettinnehåll på omkring 55 procent. Det övergripande kaloriinnehållet var detsamma som tidigare. Muskelbiopsier samlades sedan in för att se hur musklerna tog upp glukos. Även om studien visade att ämnesomsättningen förändrades, så gick deltagarna inte upp i vikt och uppvisade heller inga tecken på insulinresistens.
Hulver och hans team vill nu undersök hur dessa kortsiktiga förändringar i musklerna kan påverka kroppen ur ett långsiktigt perspektiv och hur snabbt dessa förändringar kan återställas när man byter tillbaka till en kost med en lägre andel fett.