En ny våg av fitnessverktyg utnyttjar samma psykologi som används i datorspel − allt för att du ska bli beroende av träning. Vi pluggar in handkontrollerna och siktar mot ett nytt poängrekord!
Om du någonsin har spelat Call of Duty, World of Warcraft, Angry Birds eller något annat av de tusentals TV-, dator- och mobilspel som finns ute på marknaden har du säkerligen också upplevt hur pass beroendeframkallande de är. Du känner säkert igen känslan: ena minuten försöker du slunga iväg en fågel mot den där sista fula grisen eller fixa ett nytt tillbehör till ditt gevär, och helt plötsligt är klockan tre på natten, du har inte blinkat på en timme och hela golvet är täckt av tomma pizzakartonger.
Samtidigt som smaken av mozzarella sakta tonade bort från tungan tänkte du säkert: ”Tänk om någon lyckades ta vara på den här entusiasmen och istället använda den för att förbättra mina resultat i bänkpress.” Den goda nyheten är att någon faktiskt har gjort det.
Du är knappast van vid att höra uttryck såsom quest, experience points och level up när du står på gymmet och gör dina marklyft, men det är med all sannolikhet något som kommer att bli allt vanligare i takt med att gymmen blir allt mer ”spelifierade”. Det är verkligen en boom för olika typer av plattformar som håller koll på träningen – både i form av appar och annan typ av mjukvara. Många av dessa skapar samma typ av beroende som spelen och aktiverar också samma belöningsmekanismer gör att folk blir uppslukade av World of Warcraft och Call of Duty.
Klättra till en ny nivå
Längst fram i frontlinjen för den här trenden hittar vi sajten Fitocracy (www.fitocracy.com), som marknadsförs som en tjänst som ”handlar om att arbeta hårt för att få dig att nå en ny nivå i det verkliga livet”. Det är inte särskilt förvånande att de två killar som ligger bakom sajten var riktiga gamers innan de började gå till gymmet.
”Jag brukade spela mycket Counter-Strike och Starcraft”, säger 25-årige Brian Wang. ”Och jag gör det faktiskt fortfarande.” Hans kompanjon, Dick Talens, beskriver sig själv som ”en före detta MMORPG-spelande (massively multiplayer online role-playing game) tjockis som förvandlades till en träningsfantast och kroppsbyggare på amatörnivå.” Han var till och med ännu mer besatt. Vissa perioder gjorde han inget annat än att spela rollspelet Everquest, från att han vaknade tills att han gick och lade sig på kvällen.
Vid det tillfälle då killarna träffades för första gången hade de däremot redan börjat anta en mer hälsosam livsstil. Talens såg att Wang åt tonfisk och broccoli när de åt middag med gemensamma vänner, och det hela slutade med att de började diskutera träning. De kastade ur sig olika affärsidéer och slutligen började de fundera på en webbsajt som lägger in ett tävlingsmoment i träningen.
”Man kan dra många paralleller mellan MMORPG och fitness. Du försöker alltid att nå nya nivåer genom att samla på dig poäng, klura ut hur du ska hantera olika hinder efter vägen och sätta nya poängrekord. Allt styrs av siffor och det ska vara mycket av allt. Vår sajt belönar helt enkelt det beteendet”, säger Dick Talens.
Det är dessa belöningar som är hemligheten bakom det nystartade företagets snabba succé, och det på en marknad som är fylld av metoder för att snabbt komma i form. Webbsajten har i dagsläget cirka 230 000 registrerade användare. Man har också lanserat en framgångsrik app för iPhone, och det senaste tillägget till tjänsten är ett PVP-alternativ (player versus player) som gör att användarna kan delta i dueller mot sina vänner.
Sifferspel
Registrering av olika träningsmoment för att ge extra motivation är givetvis inget nytt fenomen. Under de senaste åren har sajter såsom CrossFit uppmuntrat användarna att publicera sina resultat på nätet för att främja en sund konkurrens. Fitocracy är däremot unik i det hänseendet att det är tjänst som efterliknar datorspelen.
När användarna registrerar en aktivitet – det kan vara alltifrån löpning till yoga – tjänar de poäng. Hur många poäng de får beror på hur pass utmanade en aktivitet är och hur den påverkar användarens hälsa. Det här påminner om de strategier som har använts i alla framgångsrika datorspel under de senaste 25 åren, det vill säga att användaren får omedelbar och positiv respons på sina nyupptäckta kompetenser.
Det kan jämföras med det riktiga livet där chanserna att nå ”en ny nivå” bara inträffar enstaka gånger per år, och då handlar det om giftermål, en befordran, en ny bil eller ett nytt hus. Då är det inte heller alltid helt självklart vilken väg man ska välja. Inte heller finns det något tävlingsmoment. ”I spelvärlden är det alltid solklart vilket steg du ska ta härnäst, du vet vad du måste uppnå för att nå nästa nivå”, säger psykologen Scott Rigby som också är medförfattare till boken Glued To Games (271 kr, Adlibris).
”Folk tycker om att spela spel eftersom de hela tiden får feedback och lär sig mer om hur vissa detaljer ska utföras på ett bättre sätt. Det ger en bra motivation som kan överföras till träning”, tillägger han.
Precis som i spelvärlden finns det också belöningar för väl genomföra övningar. Användare av Fitocracy, eller fitocrats som de kallas för, kan också välja uppgifter som ger dem bonuspoäng och pressar dem till max. En löpare kan exempelvis beordras att utföra ett thaiboxningspass och en tyngdlyftare kan få instruktioner om att promenera en mil med fem kilos packning. ”Sedan webbsajten lanserades har över en miljon uppgifter utförts. Vi har även loggat tre miljoner träningspass och 30 miljoner träningsomgångar”, säger Dick Talens.
Fitocrats kan också förtjäna prestationsmärken såsom No Stranger To The Rack som kräver att man kör knäböj med 1,2 gånger sin egen kroppsvikt, eller The Shadow Of Hermes som man får efter att ha sprungit mer än 160 mil (vid flera olika tillfällen, givetvis).
Viktigt med utmärkelser
Genom att inkludera den här typen av moment kopierar Fitocracy ett av de allra mest utnyttjade elementen inom speldesign, något som får onlinerollspelare att repetera uppgifter som egentligen är ganska alldagliga. Många objekt i spelen, såsom frostemblemen i World of Warcraft, är en ren rutinsyssla att samla in, men gör ändå att spelarna springer runt i all oändlighet för att få ihop till en ny rustning. Det är en lömsk taktik av speltillverkarna, som är beroende av att spelarna betalar sina prenumerationer och fortsätter spela.
När den här typen av belöningssystem överförs från onlinerollspelen till fitnessvärlden har det däremot ett betydligt större nyttovärde för användarna. Tanken är att de ska hålla sig motiverade och fokuserade för att klara av sina träningspass.
Frågan är dock om virtuella belöningar verkligen motiverar oss att uppnå dessa tuffa träningsmål? Är vi verkligen villiga att offra tid och energi för införskaffa ett virtuellt objekt som vi aldrig kan ta på? ”Hjärnan förstår inte att dessa objekt inte är verkliga”, förklarar Rigby. ”Av samma anledning var du beroende av Pac-Man när du var yngre och la ner tid och energi på att försöka äta upp de där prickarna och de virtuella frukterna. Din hjärna tror att objekten är riktiga. Eftersom det har krävt ansträngning och skicklighet för att få tag på dem har de ett faktiskt värde för hjärnan. Njutningsreceptorerna registrerar en tillfredsställelse och vill ha mer.”
Fitocracy är inte ensamt om att försöka ”spelifiera” veckans träningspass. Konceptet ”social fitness” är så pass populärt att det numera har en egen kategori under den årliga tillställningen Shorty Awards, som lyfter fram anmärkningsvärt innehåll på sociala nätverkssajter som till exempel Facebook, Twitter, Tumblr och Foursquare.
Flera spelare
Andra applikationer såsom MapMyFitness, MiCoach, RunKeeper, DailyBurn och Fleetly försöker också kopiera de sociala komponenterna från spelen. Spelare är ofta beroende av varandra för att genomföra en uppgift och får också en egoboost från andra spelare när de har slutfört något. ”Det faktum att alla social fitness-forum länkar till sociala nätverkssajter förstärker detta”, säger Rigby. ”De som spelar rollspel på nätet älskar känslan av att tillhöra en grupp, och de litar på att andra ser efter dem när de tar sig an farliga uppgifter. Spelet skapar känslan av att ’jag är viktig för andra och andra är viktiga för mig’, vilket är ett grundläggande psykologiskt behov som alla strävar efter.”
Precis som i MMORPG-spel är det också själva multiplayerkonceptet på Fitocracy som gör att användarna blir beroende. ”Vissa spelare spenderar bokstavligt talat hela dagen här. De loggar till och med in under de dagar då de inte tränar”, säger Talens. ”Vi kan se en tydlig koppling mellan engagemang och sociala nätverk. Bara för att ge en känsla av hur pass socialt det är kan jag avslöja att det hittills har gjort över tre miljoner kommentarer och statusuppdateringar.”
Just detta är en av de saker som lockade in Fitocracy-användaren Jess, även känd under nicket Vainglory, till sajten. ”När jag var 19 spelade jag mycket MMO-spel, som exempelvis World of Warcraft”, berättar hon. Jag var en guild leader och raid leader. Sajtens sociala aspekter speglar dessa spel på ett perfekt sätt och jag känner mig mycket bekväm med att få råd från andra användare. Jag befinner mig för närvarande på nivå 23 på Fitocrazy, jag har gått ner riktigt mycket i vikt och har äntligen hittat något som jag är bra på bortsett från datorspel.”
David Dean, som kallas för DeanTime89 på sajten, gick med i Fitocracy efter att ha läst om sajten i den populära webbserien XKCD. ”Jag var en riktig nörd. Jag hade sumpat förhållanden för att jag var mer intresserad av rollspel än det verkliga livet och jag visste inte vad en kettlebell var för något. Jag började dock hänga med några killar som körde Starting Strength – vilket handlar om att bemästra skivstången – och nu tar jag nästan 150 kilo i marklyft. Jag spelar fortfarande ibland, men styrketräning är min nya passion.”
Nära kontakt
Att göra träningen mer social finns hela tiden med i tankarna när männen bakom Fitocracy vidareutvecklar sajten för att ligga steget före konkurrenterna. ”Vi kan redan se hur det uppstår ett organiskt mentorskap på Fitocracy”, säger Talens. ”En nybörjare följer en mer erfaren användare, ställer frågor om hans program, och lär sig ofta så pass mycket att han blir en medelbra eller avancerad användare under processen.”
Mentorsystem som liknar detta är en etablerad del av onlinerollspelen. Erfarna spelare har möjlighet att få belöningar när de hjälper spelare på lägre nivåer. ”Vi vill integrera den här relationen för nya användare, så att alla kan få hjälp när de börjar träna”, säger Talens. ”I framtiden kommer användarna också att kunna använda applikationer från tredjepart för att automatiskt kunna överföra och lägga samman sina träningsdata på sajten, och det utan att behöva gå till webbsajten eller appen för att logga detta. Vi försöker pusha gränserna för social fitness så långt det bara går.”
Virtuellt gym
Kan tanken på att folk spenderar timmar framför sina datorer i jakten på att komma i form oroa gymägarna? Det verkar inte så. ”Sociala träningsforum handlar inte om beroende, utan snarare om motivation”, säger Stuart Amory, grundare av sajten In-Kilter Fitness. ”Spelelementet leder i slutändan till riktiga aktiviteter i gymmet och massor med tid offline i jakten på att försöka förbättra sig själv i en rad olika träningsdiscipliner. Det är en revolutionerande metod för bättre hälsa och fitness.”
Det faktum att sociala träningsforum lockar till sig intressanta företag i branschen är ytterligare en indikation på hur pass viktiga de är. Tidigare i år arbetade Red Bull tillsammans med Fitocracy i samband med arrangemanget av Red Bull Fitness Challenge, och vi kan räkna med att det uppstår fler samarbeten av det slaget.
”Vi är väldigt kräsna när det gäller sådana samarbeten, säger Talens. ”Däremot letar vi alltid efter positiva synergieffekter. För närvarande är vi väldigt nöjda med det stora antalet användare som har lagt ner sina virtuella vapen och istället plockat upp hantlarna. Nu vet de att det inte behöver spana efter orker, troll och dvärgar. De behöver bara ta upp kampen med stången. Att nå en ny nivå i sin träning är inte längre en fantasi.”