Ny milstolpe för vetenskapen: brun fettvävnad fångad på magnetröntgen

Tips 5 jun 2014

fettvavnad Den första röntgenbilden som visar förekomsten av brun fettvävnad hos en levande vuxen människa kan visa sig bli ett viktigt steg på vägen mot nya behandlingsformer för diabetes och fetma.

Forskare från Warwick Medical School i Storbritannien har med hjälp av magnetröntgen lyckats identifiera och bekräfta förekomsten av brun fettvävnad hos en levande vuxen människa. Brunt fett har på senare rönt stort intresse bland forskare på grund av dess energiförbrukande och kaloriförbrännande egenskaper, och nu hoppas man kunna använda sig av den nya upptäckten för att kunna hjälpa personer som lider av kraftig övervikt eller diabetes.

”Detta är ett intressant område som kräver ytterligare forskning”, säger doktor Thomas Barber vid Warwick Medical School. ”Vi hoppas nu kunna utveckla säkra och effektiva metoder för att aktivera det bruna fettet för att öka kroppens energiförbrukning och underlätta viktnedgång – men vi behöver mer data för att komma dit.”

Studien, som publicerats i The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, argumenterar för fördelarna med magnetröntgen jämfört med PET-röntgen när det kommer till att identifiera aktiv brun fettvävnad.

”Magnetröntgenbilderna gör det möjligt att skilja på bruna och vita fettceller, som associeras med viktuppgång”, berättar Barber. ”Vi kan använda oss av bilderna för att skapa oss en bättre uppfattning om var det bruna fettet återfinns på kroppen.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.