Pansar satsar på hälsa för alla

Träning 27 maj 2016

Peter ”Pansar” Bláha lämnade ett välbetalt VD-jobb för att få jobba med träning och hälsa. Vi tog ett snack med den populäre gladiatorn för att ta reda på vad som krävs för att våga ta språnget och förverkliga sina drömmar.
Av: Olof Jisborg Foto: Martin Rosberg/Dcore

Pansarwebb

Trivs du med ditt jobb? Om du svarar ja på den frågan är du faktiskt i minoritet. Enligt en undersökning som utfördes av Accenture 2012 är så mycket som 59 procent av alla svenskar mer eller mindre missnöjda med sina jobb. Trots att siffran är så pass hög är det ändå förvånansvärt få som verkligen gör något åt sin situation – enligt samma undersökning uppger 69 procent av de tillfrågade att de inte planerar att säga upp sig – trots att de kanske egentligen skulle vilja testa något nytt.

Någon som verkligen gjorde slag i saken och följde sitt hjärta är vår bloggare Peter ”Pansar” Bláha – känd från bland annat TV4:s Gladiatorerna. Han sa upp sig från sitt jobb som VD för IT-bolaget Twingly för att istället starta eget inom hälso- och träningsbranschen: dels i form av eventbolaget Biceps Event och dels i form av boxen CrossFit Highway i Linköping, som han driver tillsammans med vännerna Andreas Lindberg och Benny Valtersson.

Ett tufft val
Med en civilingenjörsexamen från KTH i bagaget hade Peter dock från början helt andra karriärsmål än att jobba med träning – som var ett fritidsintresse, om än ett högprioriterat sådant. ”När jag kom ut från KTH satte jag som mål att jag i framtiden skulle jobba på en ledande position i ett internationellt satsande bolag – vilket jag nådde när jag för fyra år sedan flyttade till Linköping och började på Twingly”, berättar Peter. ”Under resan kom jag med i Gladiatorerna igen och min profil inom träningsbranschen blev allt större för varje säsong, men jag fortsatte att fokusera på Twingly och de mål vi satt upp där.”

Efter ett tag blev dock situationen ohållbar och Peter ställdes inför ett val. ”För varje år fick jag mer och mer förfrågningar om föreläsningar och barnevent”, berättar han. ”Till slut kom jag till en punkt där jag blev tvungen att välja: tacka nej till allt och satsa på Twingly eller säga upp mig och starta eget. Vid den här tidpunkten kände jag dock att min resa med Twingly var över. Vi hade förändrat affärsplanen och jobbat fram en ny satsning – en satsning som andra var bättre lämpade än mig att sköta. Därför sa jag upp mig och startade mitt eventbolag Biceps Event.”

Ny passion
Det var också efter flytten till Linköping som Peter introducerades för vad som skulle bli en av hans livs allra största passioner – nämligen CrossFit. Efter 18 år av klassisk styrketräning gled han mer och mer över till denna träningsform, och efter att ha börjat tävla föddes snart idén om en satsning mot mastersklassen i CrossFit Games.

”Jag hade Andreas på CrossFit Linköping som PT en tid under den här satsningen”, berättar Peter. ”I den vevan valde han att kliva av från klubben och i samband med det började vi prata om att öppna en egen anläggning. Vi slog oss ihop med Benny och så drog vi igång CrossFit Highway under förra året.”

CrossFit Highway är, enligt Peter, en stor, fräsch och genomtänkt träningsanläggning – som ett modernt gym där man tränar CrossFit. ”Ofta förknippas CrossFit med källarlokaler och garagegym där mestadels killar slänger omkring med skivstänger. Vi ville undvika den stämpeln, utan istället erbjuda något där alla – barn, vuxna och pensionärer – är välkomna och kan trivas.”

På CrossFit Highway jobbar Peter med försäljning, marknadsföring och projektledning, vilket inte skiljer sig så särskilt mycket från hans tidigare arbetsuppgifter – men den stora skillnaden är så klart att han nu får jobba med något han brinner för. ”Träning är en stor del av mitt liv och jag älskar det. Sedan har jag ju möjligheten att kunna träna när när jag själv vill, vilket inte skadar.”

Kliv ur komfortzonen
Det krävs ett ganska stort mått av mod för att säga upp sig från en trygg anställning och testa vingarna som egenföretagare, och vill man sedan ro sin satsning hela vägen i land är målmedvetenhet och ett visionärt tankesätt nödvändiga egenskaper. Kom emellertid ihåg att detta är karaktärsdrag som går att öva upp – precis som du bygger muskler på gymmet – så även om ett sådant steg känns alldeles för stort och främmande i dagsläget är det alls ingen omöjlighet i framtiden, under förutsättning att din inställning är den rätta. Allt handlar om att utmana sig själv.

”Man måste våga kliva ur komfortzonen för att lyckas”, säger Peter. ”Modet som krävs kan man absolut träna upp. Det är bara att sätta upp små mål i ditt nuvarande arbete som tvingar dig att ta det klivet, utan att det kostar dig något om du misslyckas. När du uppnår dessa mindre mål bygger du självförtroende och skaffar dig den erfarenhet som krävs för att testa större och större mål. Till slut vågar du kanske satsa på din egen idé. För att sedan lyckas krävs en tydlig vision och en affärsplan för vad du behöver göra för att nå visionen. Var beredd på att ingenting kommer att bli som planerat och att du måste jobba mycket hårdare än vad du tror – men så länge som du tror på din satsning och håller fokus på målen och visionen så kommer du att klara det.”

Späckat schema
Man får ofta höra att egenföretagare får jobba dubbelt så hårt som oss andra – huruvida det påståendet är sant eller inte låter jag vara osagt, men det är ett odiskutabelt faktum att mycket av det som tidigare var din fritid kommer gå åt till att sköta företaget. För Peter som inte bara har CrossFit Highway att ta hand om, utan även ett flertal ytterligare projekt – bland annat Barnens Hinderbana, en egen grillkorv, bloggen, föreläsningar och Gladiatorerna – är schemat mer eller mindre alltid späckat och det är inte utan att man undrar hur han bär sig åt för att hinna med allt.

”Jo tack, det är en del just nu”, säger han och skrattar när frågan kommer på tal. ”Det blir lite mindre familjetid nu på grund av alla projekt. Min fru tar det mesta hemma och utan hennes stöd hade jag aldrig kunnat ha så många järn i elden samtidigt. Men jag tar igen det genom att göra kvalitativa saker med henne och barnen när jag väl har tid över, som att åka på resor och utflykter tillsammans.”

Nya projekt
Barnens Hinderbana och lanseringen av den egna nyttiga grillkorven Gudruns Plus är två projekt som tar mycket av Peters tid och energi i anspråk just nu – och som båda två grundar sig i hans intresse för en förbättrad folkhälsa.

”Barnens Hinderbana är ett projekt som jag startat tillsammans med de andra gladiatorerna”, berättar han. ”Efterfrågan bland barn om att få träffa oss är stor och vi ville hitta en plattform där de får göra det samtidigt som vi aktiverar dem, och då passar en hinderbana med gatlopp bra. Det finns studier som visar att barn som tränar regelbundet presterar bättre i skolan och jag kommer att göra allt jag kan för att kunna bidra till det. Vi kommer att besöka tio städer i sommar och det blir en kul dag för hela familjen med mycket aktiviteter för barnen där det viktigaste är att det ska vara roligt och lekfullt.”

När det kommer till grillkorven är den fettsnål och proteinrik med en hög kötthalt och utgör ett första smakprov på vad som kommer att bli en hel serie med hälsosamma köttprodukter. ”Jag vill bygga upp en nyttig produktserie i samarbete med Gudruns”, säger Peter. ”Tanken är att alla ska kunna köpa bra mat till ett rimligt pris och lättare undvika övervikt, samtidigt som man får i sig all den näring som kroppen behöver.”

Mot världsmästartiteln
Dessutom löper Peters satsning mot mastersklassen i CrossFit Games 2017 parallellt med allt annat och går framåt – även om den nyligen fick sig en liten törn. ”Jag fick diagnosen artros i höger axel, vilken var tvungen att opereras bort för att bli av med inklämning och kronisk inflammation”, säger Peter. ”Artrosen är ett resultat av åratal av tacklande under min rugbykarriär. Jag opererades i början av februari och är snart tillbaka i träning igen. Sedan ska jag göra allt jag kan för att vara så bra som möjligt nästa år under Open. Det är fortfarande rimligt att jag blir en av de 200 bästa i världen och får kvala vidare mot Games 2017, men att gå hela vägen blir svårt. Självklart siktar jag på det och om jag inte klarar det nästa år, så får jag satsa på året efter.”

Viljestyrkan är helt klart en av Peters främsta egenskaper – tjurskalligheten är något som han delar med sin karaktär Pansar, som ogärna accepterar ett nederlag och ständigt befinner sig på tårna – och vi önskar honom lycka till på vägen mot CrossFit Games!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.