Byt ut din hämtpizza mot en nyttig och supergod hemmagjord variant.
Är du sugen på en riktigt svulstig pizza som dryper av fett? Då har du kommit fel. Pizza kan dock vara en riktigt bra måltid för dig som vill nå bättre resultat under din träning, under förutsättning att du kan tänka dig att laga den själv. Merparten av hämtpizzorna består av en botten av insulinhöjande vitt bröd med massor av processat kött och ost ovanpå, men det här nyttiga receptet erbjuder en fullkornsbotten med massor av långsamverkande energi och en hälsosam och proteinspäckad fyllning som hjälper dig att bygga muskler.
Ingredienser
Fullkornsbotten
– 1,6 dl ljummet vatten
– 30 g fullkornsmjöl
– 1 nypa salt
– 1 nypa torrjäst
Tomatsås
– 2 msk tomatpuré
– 5 msk passata
– ½ tsk salt
– 1 tsk torkad oregano
Fyllning
– 70 g skivad mozzarella
– 5 hackade körsbärstomater
– 50 g skivad chorizo
– 4 skivade champinjoner
– 1 tärnat kycklingbröst
– 8 halverade svarta oliver
– 40 g tärnad cheddarost
– 1 näve spenat
Botten är toppen
Få till din pizzabotten med pizza-bagaren Diego Palladinos hjälp.
Steg 1
”Häll vatten i en bunke”, säger Palladino. ”Tillsätt salt och jäst och rör om tills klumparna har löst sig.”
Steg 2
”Tillsätt mjöl och blanda med händerna i mellan 10 och 15 minuter tills vätskan har absorberats och du har en deg som är elastisk.”
Steg 3
”Lyft ur degen från bunken och lägg den i en plastbunke med plastfolie över. Låt den sedan stå i rumstemperatur i två till åtta timmar så att degen jäser.”
Steg 4
”Smörj plåten med lite olja. Lyft ur degen från bunken, lägg den på mitten av plåten och använd fingrarna – helst inte en kavel – för att platta ut den och trycka ut den mot kanterna.”
Tips
”Använd mindre jäst och låt degen stå längre för att minska risken för uppsvälldhet”, säger Palladino.
Hejsan undrar om kalorier per pizza på denna 🙂