Sanningen om kolesterol

Hälsa 31 jan 2014

Vägen till hälsosamma kolesterolnivåer och ett friskt hjärta går via en nyttigare kost.
burgare

Vad har kolesterolet för uppgift?
Detta ämne spelar en viktig roll, då det hjälper kroppen att bygga upp och reparera cellmembran och förbättra kommunikationen mellan cellerna. Det hjälper också till med hormonproduktionen, inklusive det manliga könshormonet testosteron. Det mesta kolesterolet produceras i levern, även om små mängder också genereras i resten av kroppen.

Vad är skillnaden mellan HDL och LDL?
Kolesterolet cirkulerar runt i kroppen genom att forma bindningar med proteinpartiklar och bilda lipoproteiner. Det finns två typer av dessa: lipoproteiner med hög densitet – som också kallas för HDL eller ”gott” kolesterol – som innehåller mer protein än kolesterol, och lipoproteiner med låg densitet – som också kallas för LDL eller ”dåligt” kolesterol – som innehåller mer kolesterol än protein.

Varför är HDL bra och LDL dåligt?
Problemet med LDL är att dess membran är svaga och lätt frigörs. Det får blodet att koagulera, vilket ökar risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. HDL motverkar koaguleringseffekten genom att fånga upp LDL-partiklar och ta med sig dem från artärerna tillbaka till levern, där de kan avlägsnas från kroppen eller återanvändas.

Kommer jag att höja mina LDL-nivåer genom att äta vissa typer av mat?
Mat som innehåller raffinerade sockerarter och processade kolhydrater kan orsaka inflammationer i kroppen, vilket innebär att risken ökar för att LDL-kolesterolet ska orsaka koagulationer. Undvik den typen av mat för att motverka hjärt- och kärlproblem.

Vad kan jag äta för att förbättra mina HDL-nivåer?
En kost baserad på magert kött, nyttiga fetter, grönsaker och vissa frukter och mejeriprodukter hjälper dig att bibehålla hälsosamma kolesterolnivåer. För en extra boost kan du öka ditt intag av omega 3-rika livsmedel, exempelvis fet fisk, och äta mer mat som innehåller quercetin, exempelvis vitlök och lök – båda dessa näringsämnen är nämligen antiinflammatoriska.

Hur är det med kolesterolrika livsmedel?
Tidigare trodde man att kolesterolrik mat höjde kolesterolhalten i blodet, men det stämmer inte. De flesta kolesterolrika livsmedel har faktiskt flera hälsofördelar (se rutan till höger) och påverkar inte kolesterolnivån i blodet nämnvärt.

Kan träning påverka kolesterolet?
Träning har en positiv effekt på kolesterolhälsan eftersom du stimulerar enzymer i kroppen som hjälper till att förflytta LDL till levern när du tränar, samtidigt som de proteinpartiklar som bildar lipoproteiner ökar i storlek, vilket förbättrar fördelningen mellan HDL och LDL i blodet.

Hur upprätthåller jag en god kolesterolhälsa?
Det är faktiskt väldigt enkelt – om du håller dig till mat lagad på naturliga råvaror med antiinflammatoriska egenskaper, undviker skräpmat och motionerar regelbundet bör du inte ha något att oroa dig för.

Finns det några andra hälsofördelar med kolesterol?
En god kolesterolhälsa hjälper kroppen att upprätthålla optimala hormonnivåer, vilket är viktigt för kroppskompositionen – i synnerhet om du försöker bygga muskler.

NYTTIGA FETTER
Dessa kolesterolrika livsmedel erbjuder en rad olika hälsofördelar utan att höja LDL-nivån.
1: Ägg – innehåller nästan sju gram protein styck. Du kan också köpa omega 3-berikade ägg som höjer HDL-nivån i blodet.
2: Smör – är en utmärkt källa till D-, E- och K-vitamin, varav alla är fettlösliga och därför tas upp bäst tillsammans med fettet i smöret.
3: Leverpastej – Innehåller massvis med uppiggande vitamin B12 och A-vitamin, som stärker immunförsvaret.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.