Shawn Gillies – cricketproffset som blev PT

Träning 3 Nov 2014

En skada satte stopp för Shawn Gillies lovande karriär som cricketproffs, vilket fick honom att satsa på PT-yrket och lämna Australien för den svenska västkusten.
gillis

Om du frågar den genomsnittlige svensken vad han eller hon vet om cricket, blir svaret med största sannolikhet ”inte särskilt mycket” – men de flesta av oss associerar nog ändå sporten med brittisk överklass, långa matcher med tepauser och spelare uppklädda i pikétröja, cardigan och finbyxor. Att det skulle vara en idrott som ställer väldigt höga krav på sina utövare är det nog väldigt få som skulle gissa på – trots att så faktiskt är fallet.

”Jag tror att synen på cricket som en överklassport utan några större fysiska krav på spelarna grundar sig på gamla filmklipp och bilder från den tiden då matcherna tog flera dagar att spela”, säger Shawn Gillies, som själv varit cricketproffs men numera är verksam som PT och lärare vid DS Personal Training School i Göteborg. ”Nuförtiden, då matchtiden kortats ner markant, är det en väldigt fysiskt krävande sport. Man förbrukar energi i form av korta, intensiva rusher utspridda under en hel dag, och man förlorar mycket vätska i värmen. Som kastare utsätts man dessutom för krafter som motsvarar fem till tio gånger sin egen kroppsvikt, och det krävs en enorm koncentration för att orka slå en hel dag – så man måste definitivt vara i fysiskt topptrim för att kunna spela cricket.”

Spel på hög nivå down under
Shawn föddes 1981 på Jamaica, men flyttade som treåring med sin familj till Australien. Under sin uppväxt tränade han flera olika idrotter – bland annat tennis, landhockey och australiensisk fotboll – men fastnade till slut för cricket, som han så småningom också kom att spela på professionell nivå. Han fick dessutom äran att representera Australien i ett par internationella cricketturneringar, men till slut satte ett krånglande knä stopp för hans lovande karriär.

”Jag hade haft problem med ledinflammationer i knäet sedan jag var liten, och mina läkare avrådde mig från att spela professionellt”, berättar Shawn. ”Jag kom till slut till en punkt där smärtan blev outhärdlig och jag var tvungen att genomgå ändlösa behandlingar. Det blev för mycket helt enkelt.”

Från Australien till Sverige
Som tur var hade Shawn sin utbildning att falla tillbaka på – han hade studerat idrottsvetenskap och ekonomi på universitetsnivå samt tagit PT-examen, och även jobbat lite som PT vid sidan av under sin tid som cricketproffs. När han sedan via en svensk vän fick höra att PT-yrket var på frammarsch i Sverige och att det fanns ett behov av duktiga personliga tränare i Sverige, tvekade han inte utan bytte värme och sol i Australien mot ett regnigt Göteborg (att Shawns sambo är svenska kan förmodligen också ha påverkat hans inställning till en flytt till Sverige…).

Väl i Sverige och Göteborg fick Shawn jobb på SATS, där han mötte DS Trademarks grundare David Samuyiwa. ”Han tittade på mina meriter och referenser och så fick jag följa med och titta på medan han undervisade studenter på DS PT-utbildning”, berättar Shawn. ”Sedan började jag själv undervisa lite grann, vilket jag kom att börja göra mer och mer.”

Idag är Shawn en del av DS lärarteam och undervisar bland annat i styrketräning, olympiska lyft och kettlebells. ”Jag skulle säga att mitt mest värdefulla pedagogiska verktyg är mitt tålamod”, säger han. ”På grund av språkbarriären – jag pratar inte perfekt svenska – så kan det uppstå svårigheter ibland, och då måste jag kanske arbeta visuellt för att visa vad jag menar. I sådana situationer kommer mitt tålamod väl till pass.”

På vilket sätt har dina erfarenheter som professionell idrottsman hjälpt dig i din karriär som PT och lärare?
Som cricketproffs hade jag förmånen att få träna under överinseende av några riktigt bra coacher vid Australian Institute of Sport i Brisbane, så jag lärde mig mycket av dem när det kommer till att inspirera och motivera. När man befinner sig i en sådan miljö är det nästan oundvikligt att man utvecklas i en positiv riktning, vilket har hjälpt mig att förstå att miljön är en väldigt viktig faktor när det kommer till inlärning och utveckling.

Hur skulle du beskriva din egen träningsfilosofi? Är den kompatibel med filosofin som ligger till grund för undervisningen inom DS?
Vi på DS använder oss ofta av komplexa övningar i vår undervisning och den typen av övningar utgör också grunden i min egen träning, så jag skulle definitivt säga att min och DS träningsfilosofi är kompatibla med varandra.

Hur skiljer sig DS från andra PT-skolor enligt dig?
Jag tror att det är vårt fokus på försäljning och marknadsföring som utgör den stora skillnaden. Vi pratar mycket om den personlige tränarens olika roller, försäljning, marknadsföring och ledarskap. Att jobba som PT handlar inte bara om träning, utan man måste ut bland folk och marknadsföra sig själv för att kunna försörja sig.

Vad är dina tankar kring den så kallade ”PT-boomen”? Har vi börjat se slutet på den eller befinner vi oss fortfarande i början?
Jag tror inte att vi har nått fram till slutet, utan jag tror att vi befinner oss mitt uppe i den. De riktigt bra personliga tränarna som har ett brinnande intresse för träning och sina klienters bästa i tankarna kommer att fortsätta, medan andra kommer att nöja sig med att hjälpa folk vid sidan om. En sådan utveckling tror jag är bra för alla eftersom fler kommer att träna och fler och fler kommer att utbilda sig till personliga tränare. Förhoppningsvis kommer fler personer att få bra råd och hjälp när det gäller hälsa och fitness.

Vilka egenskaper måste en riktigt bra PT ha enligt dig?
Jag tror att man verkligen måste bry sig om sina klienter, och visa prov på gott ledarskap och empati. Numera handlar det också mycket om att kunna sälja sig själv och sina tjänster, och därför måste man också vara kunnig inom marknadsföring, vilket är avgörande för hur pass framgångsrik du kommer att bli. Men i slutändan skulle jag nog ändå säga att det är ledarskap och empati som är de viktigaste egenskaperna.

Hur ser din egen träning ut? Tränar du med några specifika mål i tankarna?
Nej, jag har inte några specifika mål för tillfället. Jag brukar köra tre styrkepass i veckan och ett intervallbaserat cardiopass. När jag styrketränar använder jag mig av låga repetitionsantal, höga vikter, olympiska lyft och kettlebellövningar.

Slutligen, har du några råd och tips till dem som vill utbilda sig till och börja jobba som personliga tränare?
För det första måste du ta reda på om du verkligen har ett brinnande intresse för att träna, lära dig nya saker och utvecklas. Det andra steget är att kontakta oss på DS Trademark så du kan skaffa din PT-licens och börja jobba med ditt drömyrke.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.