Simma dig smartare

Träning 15 jul 2016

Cardio i allmänhet – och i simning i synnerhet – gör dig mer kvicktänkt.

simmare

Experter har förespråkat hälsofördelarna med aerobisk träning under flera decennier, och det har i flera vetenskapliga studier bevisats att cardio stärker såväl hjärtat som immunförsvaret, samt motverkar åldrandets effekter. Enligt forskning utförd vid Jyväskylä universitet i Finland så finns det numera en ny anledning att konditionsträna: du blir smartare.

”Aerobisk träning har visat sig ha positiva effekter på hjärnans struktur och funktion”, säger Heikki Kainulainen, professor i cellbiologi. ”De råttor som sprang frivilligt i ett motionshjul uppvisade dubbla till tredubbla mängden nervceller i hippocampus under slutet av experimentet, jämfört med stillasittande djur. Detta tyder på att regelbunden konditionsträning kan förbättra potentialen för inlärning hos människor.”

För att förstärka den intelligensboostande effekten ska du helst ägna dig åt simning. Indiska forskare har nämligen upptäckt att kroppen utsöndrar endorfiner som producerar samma ”avslappningsresponser” som yoga medan du simmar, vilket gör dig mer klartänkt. Det ska dock sägas att vår egen högst ovetenskapliga studie, i vilken vi följde upp våra lunchrundor i simhallen med sudokolösning på tid, inte gav några omedelbara resultat.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.