Sannolikheten för att män ska sänka tempot under ett maratonlopp är högre än vad den är för kvinnor, enligt en studie utförd vid Grand Valley State University i USA. Resultaten publicerades i tidskriften Medicine & Science in Sports & Exercise.
Studien baserades på 14 maratonlopp som sprungits i USA under 2011, och inkluderade nästan 92 000 individuella prestationer. I genomsnitt sprang männen den andra halvan av loppet 15,6 procent långsammare än den första halvan, medan kvinnorna i genomsnitt sänkte sitt tempo med 11,7 procent. Exakt hur mycket tempot sänktes varierade mellan olika lopp, men könsskillnaden i tempo bestod under alla de 14 maraton som ingick i studien. Skillnaden blev ännu mer uppenbar när man tittade på de löpare som sänkte sitt tempo med 30 procent eller mer – sannolikheten för att dessa löpare var män var cirka tre gånger större än att de var kvinnor.
Fatta rätt beslut
Forskarna beslutade sig för att utföra studien eftersom deras hypotes var att tempot man håller under ett maraton kan reflektera ens beslutsprocesser, och tidigare studier har visat att män i allmänhet fattar mer riskabla beslut än kvinnor i många andra sammanhang.
”Idrottsforskare har länge varit intresserade av löptempo, men har fokuserat på elitlöpare och inte tagit hänsyn till den roll beslutsfattandet spelar”, säger Robert Deaner, professor i psykologi och huvudförfattare till studien. ”Vi resonerade som så att beslutsfattande kan vara en viktig faktor för motionslöpare – vissa vet väldigt lite om de fysiska kraven för ett maraton eller sin egen fysiska förmåga, och håller därför ett ohållbart aggressivt tempo under den första halvan. Vi antog att sannolikheten för detta var högre bland män, och att de därför också i högre utsträckning gick in i väggen under andra halvan av loppet.”
Fysiska orsaker?
Beslutsfattande är sannolikt en av de bakomliggande faktorerna, men det kan även finnas fysiologiska orsaker till männens större tempoförlust. Sandra Hunter, medförfattare och professor i idrottsvetenskap, berättar: ”Kvinnor använder i allmänhet mer fett och mindre kolhydrater som energikälla under uthållighetsträning. Det minskar sannolikheten för att gå in i väggen, eftersom deras muskler inte är lika uttömda på glykogen.”
Deaner menar dock, resultatet till trots, att detta inte behöver innebära att kvinnor är överlägsna män när det gäller att hitta rätt löptempo. ”Män går in väggen oftare, vilket inte är bra”, säger han. ”Men jag tror inte att man i det här skedet kan dra slutsatsen att kvinnor håller ett bättre tempo, eftersom ett jämnt tempo inte automatiskt är bra, beroende på omständigheterna.”