Sockersanera din vardag!

Hälsa 22 sep 2013

Socker har blivit känt som ”det vita giftet” − bland annat eftersom det innehåller 100 procent tomma kalorier samt sätter blodsockerkurvan ur spel, vilket gör det svårare att gå ner i vikt. Vill du bli bättre på att undvika kalorier i form av onödigt socker? GI-gurun Fredrik Paulún är rätt man att fråga!
Av: Emma Samuelsson Foto: Peter Knutson

Fredrikpaulun

Vad händer i kroppen när vi äter socker? Jo, för det första stiger vårt blodsocker, varpå kroppen utsöndrar insulin så att våra celler kan tillgodogöra sig bränslet. Så länge sockerhalten i blodet är hög använder kroppen sockret som energi, istället för att plocka från våra fettdepåer. Att äta socker hämmar alltså fettförbränningen, vilket gör det svårare att gå ner i vikt, och dessutom består vitt socker endast av ren energi i form av kolhydrater – det vill säga inga vitaminer, fibrer, fetter, mineraler, proteiner, antioxidanter eller andra nyttigheter för kroppen, utan enbart tomma kalorier.

Socker stimulerar också hungerhormonet ghrelin, som ökar vårt sug efter mera sött. För någon som regelbundet väljer att stimulera hjärnan med socker är det lätt att utveckla ett beroende, eftersom hjärnans lustcentra sänder ut signaler om att vi mår bra när vi tillmötesgår sötsuget. ”Sockret är den största boven när det gäller hälsa, vikt och livskvalitet”, menar författaren och kostrådgivaren Fredrik Paulún, aktuell med boken 50 genvägar till ett sockerfritt liv (Fitnessförlaget). I boken förklarar Paulún hur ett sockerberoende kan resultera i allt från övervikt till livshotande sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer, men också att man genom att äta rätt och motionera kan få bukt med beroendet om man bara vill.

Socker vs socker
Vad som är viktigt att klargöra är att beskrivningen av vad som händer i kroppen ovan gäller för vitt socker, vilket inte helt går att likställa med hur kroppen tar upp andra former av socker eller kolhydrater, till exempel fruktsocker som vi hittar i äpplen, honung och russin, eller stärkelse som finns i bröd. Det är viktigt att man har koll på sockerarterna och inte drar alla kolhydrater över en kam, eftersom det är skillnad på raffinerat socker, naturligt förekommande socker och kolhydrater, förklarar Paulún i sin bok. Vissa kolhydrater bryts inte ner till glukos, istället passerar de tunntarmen utan att påverka kroppen, för att till slut hamna i tjocktarmen där de med hjälp av bakterier bildar korta fettsyror som tas upp av blodet.

Fredrik Paulún menar att det är lätt att vi ”tappar fokus” på vad som är viktigt i sockerdebatten, och stirrar oss blinda på exempelvis andelen sockerarter i bröd, ”vilket faktiskt är helt ointressant om man istället missar vardagssockret i exempelvis påläggskaviaren”, förklarar han. Samtidigt måste man vara medveten om att russin innehåller en stor del sockerarter, som även om de har ett lägre GI än vitt socker ändå höjer blodsockerkurvan rejält. För mer info om de olika sockerarterna se tabellen på nästa sida.

Hur mycket sött är nog?
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi inte få i oss mer socker än tio energiprocent per dag. För en man som äter 2 700 kcal per dag innebär alltså det 270 kcal. Socker är 100 procent kolhydrater och innehåller fyra kcal per gram. Det blir alltså en maxrekommendation på 60 gram socker per dag, vilket Paulún menar verkligen bör ses som en maxgräns, men visst – bättre än mer än så! I mat mätt motsvarar 60 gram exempelvis 100 gram mörk choklad och en halv liter Coca cola (spana in vår sockertabell för fler jämförelser).

godis

Sockertabell
100 g smågodis – 47 g
100 g mörk choklad 70 % – 22 g
1 flaska drickyoghurt ( 3,5 dl) – 28 g
5 dl läsk – 40 g
1 skiva osötat fullkornsbröd – 4 g
1 msk marmelad – 10 g
2 dl glass – 11 g

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.