Sömnlös i T(a)urin

Tips 17 Nov 2014

Spanska forskare har upptäckt att energidrycker orsakar insomningssvårigheter och nervositet hos idrottsmän – samtidigt som deras prestationsförmåga ökade med tre till sju procent.

taurin_stor

Konsumtionen av energidrycker har ökat på senaste tiden, och även idrottsmän och kvinnor använder sig av dem i allt högre utsträckning: mer än 50 procent dricker energidryck under träning och till och med innan tävlingar.

I en fyraårig studie utförd vid Camilo José Cela-universitet i Spanien har nu forskare utvärderat de positiva och negativa effekterna som energidrycker har på idrottare. Under studiens gång fick klättrare, simmare, fotbolls-, basket-, rugby-, volleyboll-, tennis- och hockeyspelare på elitnivå dricka antingen en mängd motsvarande tre energidrycker eller placebo innan tävling.

Prestationsförmågan mättes sedan med GPS-instrument för att avgöra distansen som tillryggalades i lagsporter, och hur snabbt det gick. De använde sig också av dynamometrar och potentiometrar för att mäta muskelaktiviteten i de andra sporterna. Studien publicerades i tidskriften British Journal of Nutrition och resultaten visar att de idrottare som drack energidryck förbättrade sina prestationer med tre till sju procent.

Baksidan är emellertid att en överdriven konsumtion av energidryck resulterar i insomningsbesvär, nervositet och förhöjda stimulansnivåer flera timmar efter tävlingens slut.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.