Sömnproblem kan göra dig sjuk

Hälsa 5 sep 2016

Sömnbrist kan leda till fysisk och psykisk ohälsa – vi hjälper dig med skönhetssömnnen i fyra enkla steg.

sova

Störd sömncykel och insomningssvårigheter är vanliga besvär för den som har en hektisk livsstil – men enligt sömnforskaren Nerina Ramlakhan som är verksam vid Nightingale Hospital i ­London är detta ofta tidiga tecken på utbrändhet. Så vi frågade henne om hon kunde ge några råd för hur den som lider av sömnproblem kan komma till rätta med dessa, innan de leder till försämrad hälsa både fysiskt och psykiskt. Här kommer hennes fyra bästa tips:

Varva ned kvällstid
”Personer som ligger i riskzonen för att bli utbrända har generellt svårt att komma ner i varv om kvällarna. De vill hinna med en massa de där sista timmarna innan det är dags för sängen”, säger Nerina. ”Men om man inte kommer ner i varv åtminstone 90 minuter innan midnatt så ger man inte kroppen en chans att balansera hormonproduktionen innan det är dags att krypa till sängs.”

Minska bruset
”Om du ofta är inne på sociala medier, sms:ar eller sitter vid datorn sent på kvällen, eller till och med i sängen, så hindrar det kroppen från att nå det lugna stadie som krävs för att du ska få en god natts sömn”, säger Nerina. Lösningen på det här problemet är inte så svårgissad. ”Ta inte med dig mobilen till sängen när du lägger dig, använd då hellre en väckarklocka så slipper du ha telefonen i ­sovrummet och lockas att ­kolla ditt Instagram-flöde en sista gång innan du ska somna.”

Drick mjölk
”Ett glas mjölk innan läggdags ger dig en bra dos vitamin B6 och tryptofan, som ökar halten av hormonen serotonin och melatonin i kroppen som hjälper dig att sova gott”, säger Nerina. ”Du hittar också B-vitaminer och tryptofan i tonfisk, kyckling, ost, ägg, nötter och frön”, fortsätter hon, ”Undvik däremot kaffe, choklad eller öl!” Dessa sistnämnda är snarare exempel på mat och dryck som försämrar sömnen.

Träna och ta det kallt
”Regelbunden är träning är ett av de mest effektiva sätten att sänka halten av stresshormoner (framförallt adrenalin) i kroppen, vilka stör djupsömnen.” När du har tränat, druckit ditt glas mjölk och lagt undan mobilen och datorn för kvällen, då är det dags att coola ner, bokstavligt talat. ”Hjärnan behöver ’kylas av’ och helst hålla en temperatur något under övriga kroppens för att du ska sova optimalt. Om du är för varm är risken stor att du vaknar ofta, eller inte kan somna, så håll svalt i sovrummet.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.