Ställ in siktet

Tips 16 jan 2015

Stärk ögonen med synträning.
siktet
Hitta en lucka, undvika en jabb, reagera på en välplacerad stoppboll i pingis – många sporter kräver att utövarna har en utmärkt syn, men man hör sällan talas om idrottare som sätter personbästan i syntester. Det är emellertid något som kan komma att förändras.

Synträning har länge hjälpt personer som lider av grön starr, men nu har även idrottare börjat synträna för att förbättra sina prestationer. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Current Biology förbättrade basebollspelare vid University of California antalet träffar per match efter att ha syntränat, och spelare vid University of Cincinnati minskade antalet misstag med 15 procent per match efter att ha gjort detsamma.

Synträning kan bland annat innebära att reagera på blinkande lampor, och utföra tester som påminner om shooterspel där måltavlorna blir allt svårare att se. Genom att upprepade gånger aktivera nervcellerna i hjärnans visuella centrum förbättrar du din förmåga att bearbeta vad du ser – men du måste träna din syn regelbundet för att märka av fördelarna, precis som när du tränar musklerna.