Starka ben = skarpt intellekt

Träning 18 apr 2016

En banbrytande studie visar att ju starkare ben du har, desto större är sannolikheten för att du är i besittning av ett friskt intellekt.

legs

Brukar du skippa veckans benpass? Då riskerar du mer än bara styrkan i underkroppen. I en studie på hur livsstilsval påverkar tänkande, inlärning och minne utförd vid King’s College i London upptäckte forskarna att den bästa indikatorn på kognitivt förfall är benstyrka. Man valde att endast studera enäggstvillingar för att undvika fysiologiska skillnader som hade kunnat snedvrida resultaten.

”Det är fängslande att se sådana skillnader i kognition och hjärnstruktur, baserat på benstyrka”, säger Claire Steves, doktor i biologisk epidemiologi och medförfattare till studien. Så även om du inte bryr dig särskilt mycket om ifall dina ben är oproportionerligt små i förhållande till överkroppen, bör du vara desto mer orolig för din intellektuella hälsa. De bästa övningarna för att utveckla benstyrka är benpress och knäböj, och vi rekommenderar att du lägger det mesta krutet på det senare alternativet eftersom knäböj hjälper kroppen att frigöra mer tillväxthormon. Kör tre set med fem repetitioner i varje, och öka belastningen varje vecka.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.