Teori och praktik med Axon VISSTE DU ATT... (DEL 2)

Träning 22 jun 2015

axlaraxon
…man aldrig kan få för mycket kunskap? Martin ”Axon” Löwgren förser dig med nödvändig fakta om träning, kost och hälsa. Hade du exempelvis koll på att…

… en deciliter olivolja innehåller hela 900 kcal? Ett mycket enkelt sätt för dem som har svårt att gå upp i vikt är att lägga till just några matskedar olivolja i kosten. Djurgården Hockey la till exempel till en deciliter olivolja i kosten för deras unga spelare som hade svårt att gå upp i vikt.

… män och kvinnor har lika många muskler (drygt 600 stycken)? Det som gör att vi män generellt är starkare och att våra muskler är större styrs av våra hormon-nivåer. Om en kvinna dopar sig med bland annat manligt könshormon är skillnaden hårfin i såväl utseende, som styrka och muskelvolym.

… det inte bara är muskulaturen som kan bli övertränad, utan även hjärnan? Många stirrar sig blinda på att varje enskild muskelgrupp ska ges 48–96 timmars vila innan den belastas igen, men man glömmer lätt bort hjärnan och nervsystemet som precis som muskulaturen behöver vila och återhämtning. De vanligaste symptomen på ett överbelastat nervsystem är att kroppen och musklerna känns tiptop, utan att få ut någon kraft på gymmet, då man känner sig lite slö och ofokuserad. Jag försöker undvika att överbelasta mitt nervsystem genom att till exempel alltid ta vilodagar efter extremt tuffa pass och inte heller köra två stycken maxningspass efter varandra, men även jag har märkt av symptom på att min hjärna inte fått vila tillräckligt. Man ska även komma ihåg att hjärnan även jobbar när man sitter vid datorn och arbetar, vilket gör det ännu svårare att analysera vad som utlöst överbelastningen – jobbet eller träningen.

… främre delen av axelmuskeln bäst bör ses som och tränas som en del av bröstmuskeln? Den har i stort sett identiska funktioner med de övre fibrerna av stora bröstmuskeln och samverkar dessutom med övriga fibrer av densamma under alla former av pressövningar.

… en kopp kaffe innehåller samma höga mängd koffein som en burk Red Bull eller två burkar Coca Cola? Många underskattar nog hur pass koffeinrikt kaffe faktiskt är. På energidrycker måste de stå att de innehåller en mycket hög koffeinhalt, men det behöver man inte ange på kaffe och till kaffeautomaten går folk dagligen och häver i sig flera koppar.

… EZ-stången inte har några fördelar alls gentemot en vanlig klassisk skivstång och kan dessutom ge diverse underarmsproblem? Mitt tips är att undvika EZ-stången i mesta möjliga mån.

… det går precis lika bra att ”fylla på” med kolhydrater i form av godis som diverse sportdrycker, bars och gainers, med mera? Jag själv föredrar alla dagar i veckan några sura nappar framför någon kolhydratsdryck inför träningspassen. Skulle jag någon gång cykla Vätternrundan, springa Stockholm Maraton eller åka Vasaloppet kommer jag garanterat ha en magväska med godis i. Dessutom finns det inget som ger så bra tryck på gymmet inför tävling som lite lösgodis. Snabba kolhydrater som snabba kolhydrater.

… hela armen och skulderbladet hänger helt fritt och endast ”sitter fast” mot kroppens skelett via en liten led som kallas articulatio sternoclavicularis (SC-leden)? Denna led är precis som den andra nyckelbensleden (AC-leden) extremt lätt att skada vid fall på rak arm eller om man blir tacklad i hockey, men jag skulle ändå vilja påstå att det är en tuff liten jävel som kan ansvara för skulderbladet och armens funktion mot kroppens skelett.

… triceps utgör över 66 procent av överarmens muskulatur? Biceps som många lägger fokus på för att öka sin armvolym är helt klart i minoritet om man jämför mot triceps. Namnen kommer från hur många muskelbukar som utgör respektive muskel.

… de primära musklerna som arbetar i övningen utfall är baksida lår och rumpa? Många har med utfall i sina scheman för att stärka framsida lår, men det är framförallt en övning för baksida lår och rumpa. Självklart aktiveras framsida lår i utfall, men inte alls lika mycket som i knäböj, benspark eller benpress.

… biceps är kroppens starkaste supinator (supinera = vrida handleden ut från kroppen, som när du ska öppna ett handtag till exempel)? Detta är en av anledningar till att man ofta lägger in en supinationsrörelse i alla bicepsövningar så att man får med alla biceps funktioner. Det är även förklaringen till att ju mer pronation (motsatt rörelse) som finns med i en bicepsövning, desto mindre kommer biceps aktiveras och andra muskler arbeta mer.

… du behöver promenera i cirka två timmar för att förbränna samma mängd energi som det går åt att springa intensiva backintervaller under 30 minuter? Värt att tänka på för alla som påstår att de inte har tid att träna, men som gärna är ute och promenerar för att hålla sig i form.

… majoriteten av våra vanligaste ostar (hushåll, grevé och präst) har ett i stort sett obefintligt sockerinnehåll, men skyhögt proteininnehåll? Ost är ett perfekt mellanmål tillsammans med lite nötter och en protein-shake. Det är även rikt på bland annat kalcium.

… griskött alltid är magrare än nötkött? Det beror på att grisen samlar fettet under huden, medan nötkreatur marmorerar/spränger in fettet i musklerna (jämför utseendet på en entrecote och en fläskfilé, så förstår ni). Det är nog mer vi människor som anser nötkött vara finare och därmed även magrare, men så är alltså inte fallet. Nu är i och för sig fett från nötkött eller fläskkött inte något vi människor mår dåligt av att äta, men jag ville bara klargöra att griskött faktiskt är riktigt bra och dessutom ofta mycket billigare. Värt att tänka på nästa gång du ska handla hem kött.

… kroppen tar upp ALLT protein (och även andra näringsämnen) som du förser den med. Många tror att kroppen bara kan ta upp 30 gram per måltid, men varifrån detta felaktiga och anmärkningsvärda påstående kommer ifrån har jag ingen aning om. Kroppens mag-tarmkanal jobbar efter principen ”allt tas upp”, men vad exakt den gör med allt protein är svårare att säga, då protein har så ofantligt många andra funktioner än att nybilda muskulatur. Det finns med andra ord ingen mening med att överäta protein (över fyra gram protein per kilo kroppsvikt) i tron att det automatiskt ska ge mer muskler. Något som är värt att tänka på för alla som är noga med att äta 20–30 gram protein var tredje timme, men som lika gärna skulle kunna dra i sig 150 gram till lunch istället.

axonblogg.se
www.martinlöwgren.se
www.idrottsskadecenter.com

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.